D'ella es coneixen múltiples variants, amb una àmplia gamma de matisos, deguts a les diferents formes d'elaboració, i als ingredients utilitzats.

La cervesa no només està elaborada de malt d'ordi i/o de blat. En moltes empreses cerveseres també s'afegeixen, com a ingredients, aigua, llúpol, blat de moro, arròs, llevat, sucres, sulfits, colorants, conservants, diòxid de carboni, sègol, sorgo, civada,...

Es tracta d'una beguda alcohòlica no destil·lada, de sabor amarg, que necessita fermentació en aigua per part del llevat Saccharomyces cerevisiae o Saccharomyces pastorianus, i que s'aromatitza amb llúpol, entre altres plantes.

L'aigua és l'ingredient principal de la cervesa, ja que més del 95% de la cervesa és aigua.

Com a "malt" s'indica l'ordi i/o el blat maltejats. El "maltejat" és el procés en el qual el gra del cereal es fa germinar i, posteriorment, es torra. L'objectiu és fer més accessible o biodisponible el contingut en midó del cereal perquè pugui ser més fragmentat per part del llevat, i procedeixi a una fermentació més eficient d'aquestes cadenes de glucosa.

Aconsellem també fer una lectura aquesta altra resposta del nostre consultori dietètic-nutricional, en què fa referència a la freqüència de beure cervesa.