Les diferents varietats poden aportar aromes diferents, en funció de la seva procedència i collita. Però també hi pot jugar un paper important el processat i tractament del gra de cafè, per fer variar el grau d'amargor, tenir sabor similar a la xocolata, a caramel·litzat, la concentració de cafeïna, etc.

El gra de cafè, com a components beneficiosos, conté més de 30 tipus de substàncies antioxidants i unes poques vitamines del grup B, a més de seleni, fòsfor, magnesi i potassi. I una cosa és la concentració present al gra (que estem parlant de mil·ligrams i micrograms) i, una altra cosa, és la que està present al cafè que ens prenem, que és una infusió (i, per tant, estaran encara més minses, diluïdes en aigua o llet o liquats vegetals).

Indicar que totes elles són substàncies que estan molt presents en altres tipus d'aliments que haurien d'estar molt presents a la nostra dieta, i en majors quantitats. I que, per tant, no hi ha coherència en ingerir-los precisament bevent cada dia molts cafès, encara que considerem que siguin elaborats amb la varietat més saludable.

Si la pregunta és si és bo ser un/a bon/a consumidor/a de cafè al llarg del dia, seria bo també fer una ullada a aquesta altra resposta del nostre consultori. Perquè, donat el cas, seria molt més viable preguntar-se: quanta cafeïna s'està prenent al dia?, pot arribar a ser excessiva? I també està clar que no tota prové del cafè. També està present en altres begudes i productes, i cal sumar-ho.