Certament, i més que una afició és avui dia una "moda"; de les que duren una o unes temporades. També ho va ser, en el seu moment, la llet de vaca i els seus derivats, que tothom s'acabava autodiagnosticant com a "intolerant a la lactosa", sense tenir a mà el resultat d'una prova vàlida i acceptada per la comunitat científica pel seu diagnòstic, com és la prova específica de l'hidrogen expirat. I, com a conseqüència, es passava del consum de llet al de liquats vegetals i derivats de la soja alternatius, sense tenir en compte que al mercat hi ha llet sense lactosa i, al seu cas, iogurts i formatges sense lactosa. Potser també perquè la llet (que no és un aliment més de la dieta) fa temps que està al punt de mira.

Respecte als productes amb gluten (que és el que ara ens ocupa), a menys que no estigui contraindicada la ingesta de gluten, que avui dia és una necessària prescripció per persones que pateixen:

- malaltia celíaca (actualment suposa un 1% de la població)

-al·lèrgia al blat (una petita fracció de l'1-2% de la població amb al·lèrgies alimentàries diagnosticades

- sensibilitat al blat, i que comunament és denominada com a "sensibilitat no celíaca al gluten". Es tracta d'una multisimptomatologia, a nivell digestiu i extra digestiu; i que més que relacionat amb el gluten es pensa que és degut a altres components del blat, com els seus sucres fermentables.

- malalties autoimmunes (actualment suposa entre un 4 i un 6% de la població), com són les malalties reumatològiques, psoriasis, dermatitis herpetiforme, colitis ulcerosa, malaltia de Cron i, possiblement (encara que no en tots els casos) la tiroïditis de Hashimoto. Tenen en comú que una fracció del gluten (la gliadina), entre moltes altres causes nutricionals, pot estar darrere de l'increment de la permeabilitat intestinal que s'ha observat com a una alteració patològica comuna. Llavors, en aquests casos, fragments no digerits de gluten passen a la sang (travessant la barrera intestinal), i desencadenen una resposta immunològica i inflamatòria.

- i, en alguns casos (no tots) de síndrome d'intestí irritable (alteració fisiològica en increment, i que és multifactorial). En aquest cas es pot provar evitar en una primera fase el gluten, per si hi ha una disbiosi intestinal (alteració de la microbiota intestinal) de base, a més d'aplicar una dieta baixa en sucres fermentables.

Però, a més, el blat també té altres components considerats problemàtics avui dia, com són les lectines del blat, inhibidors enzimàtics varis, contingut en glifosat i afegir industrialment additius alimentaris varis per a l'elaboració de productes a partir de farina refinada de blat.

Darrere de la direcció de la cadena de distribució Mercadona s'ha optat per posar l'al·legació nutricional "SIN GLUTEN" a molts productes, encara que no competeix a molts d'aquests productes de marca blanca posar-ho, ja que en principi no és un tipus de productes que com a ingredient li toqui portar un que contingui gluten, per la seva formulació. El motiu pot ser per una sensibilitat personal o familiar a algú proper de la direcció que pateix celiaquia, o bé que s'ha "apuntat" l'empresa a la nova moda.

Que tothom s'apunti a una "dieta sense gluten" quan no hi ha una prescripció per patologia específica (dins les indicades) pot ser contraproduent per la salut. Cal considerar que:

- els productes alimentaris elaborats amb cereals sense gluten habitualment no seran en format integral i, per tant, el seu contingut nutricional en vitamines, minerals i substàncies fitoquímiques serà menor que els homòlegs amb gluten i en format integral. Caldria avaluar fins a quin punt, i en funció de la dieta de cadascú, això pot portar a deficiències vitamíniques-minerals.

- per a persones que se'ls està contraindicat prendre aliments i productes amb gluten, actualment hi ha al mercat molts productes sense gluten però sí rics en greixos refinats, sucres i farines refinades, i que no són aconsellables consumir en el dia a dia, encara que habitualment s'estigui fent.

- I, a més, els productes "sense gluten", avui dia, tenen un cost més elevat que els que contenen gluten.