Aconselles els sucs verds? Tenen alguna contraindicació?

Per respondre, caldria diferenciar dues versions:

1. la que permet prendre's algun suc o batut de verdures/hortalisses i fruites de tant en quant, formant part d'un àpat on també hi participen altres tipus d'aliments en format sòlid. De fet, els gaspatxos (de la verdura o fruita que sigui) són també batuts i/o liquats. I, si és així, no és contraindicat. És una manera de prendre's les verdures/hortalisses algun dia de la setmana, perquè apeteix fer-ho en format líquid; o bé, perquè se sap que no es té suficient temps com per a mastegar-les, i millor beure-se-les. I, fent un parèntesi, cal considerar, dins aquesta opció que "suc" o "liquat" no és el mateix que "batut". Només a l'últim cas hi tenim present la fibra, i ens la bevem. En els sucs i liquats, aquesta fibra s'ha eliminat; i ens estem bevent aigua amb sucres, vitamines, minerals i substàncies fitoquímiques. Per l'enteniment del nostre cos (el com ho processa) és molt diferent prendre's un batut que prendre's un suc o liquat, per la funcionalitat que fa aquesta fibra que s'acaba separant.

2. la segona versió és la que es basa en seguir, durant uns quants dies (de 1 fins a 15, segons plans dietètics que es poden trobar arreu), el consum de "només sucs verds" (o les variants de "només cremes de verdures i brous depuratius").

En aquest últim cas, ¿què venen? Venen una tendència que ara està molt de moda, que és el "cleansing". És a dir, la neteja de l'organisme, depurar-lo, eliminar-lo de les toxines que hi anem acumulant (encara que no detallen quines), i que entren a l'organisme provinents de l'aire, dels aliments i de l'aigua. I en base a aquest objectiu, t'aconsellen i et venen uns productes; o bé t'assessoren perquè facis tu mateix/a la barreja, a canvi de pagar el servei del "saber fer".

Aquestes dietes juguen molt amb la psicologia del consumidor, i saben molt bé com vendre'ls els seus productes. Saben com pensa una part important de la població després de les festes nadalenques:

- que, durant uns quants mesos, s'ha estat menjant moltes coses greixoses, molts dolços,etc., s'ha begut begudes alcohòliques, s'ha fet molts excessos... En que s'ha d'eliminar tot això (els greixos, el colesterol, sucres, etanol i sal) quant abans, de dins el cos. Que són "toxines". La decisió: "M'he de desintoxicar".

- a més, si a sobre un/a es pensa que té uns quilograms de més... i que s'han d'eliminar ràpidament. La decisió: "Si menjo poc durant uns dies, i faig el sacrifici d'aguantar-me la gana, puc baixar ràpid de pes".

Llavors, en què es basen moltes d'elles? A que et "depuris" el seu organisme bevent "batuts o sucs detox", que te'ls venen preparats amb una certa combinació de fruites, verdures i hortalisses (amb combinacions extravagants, a vegades), que asseguren que prenent-les durant uns quants dies (setmanes a 1 mes) ens "desintoxicaran" i ens faran "més saludables", sense les toxines que, si continuen al nostre cos, ens poden fer emmalaltir.

Juguen també amb el fet que tothom sap que les verdures/hortalisses i les fruites són aliments considerats saludables. I per tant, si durant uns dies ens alimentem només de batuts o de brous elaborats amb aquests aliments, sembla que ja s'estigui fent un hàbit correcte. El problema sorgeix en el fet que seguint aquesta premissa ens movem cap a un extrem dietètic: en "l'alimenta't durant uns dies de només verdures/hortalisses i fruites" (i deixa de banda la resta de grups d'aliments de la teva dieta), que no passa res.

I, també, estan jugant amb una ambivalència psicològica que ens agrada molt a tots: amb el "em puc passar", "puc fer excessos", que després ja ho compensaré, que després ja em portaré bé.

El màrqueting que fan aquestes "Dietes Detox" o "Dietes Depuratives" o "Dietes Desintoxicants", amb la venda del seus productes o oferiment de servei d'assessorament dietètic, és inclús fraudulent perquè moltes d'elles indiquen que estan elaborats amb "productes 100% naturals". I la legislació actual prohibeix vincular la paraula "natural" amb "presumptes" efectes preventius o terapèutics. Això és el què diu el Reial Decret 1907/1996 sobre publicitat i promoció comercial de productes, activitats o serveis amb presumpta finalitat sanitària.

Per altra banda, tenim una normativa europea, el Reglament (CE) 1924/2006, relatiu a les declaracions nutricionals i de propietats saludables en els aliments, que ha d'ajudar a vetllar perquè qualsevol informació de propietats saludables que s'anunciï tant a l'etiqueta com a la publicitat del producte alimentici sigui exacte i basada en proves, que han de ser aprovades per la comunitat científica. I totes aquestes empreses que venen aquests productes "detox" estan vulnerant aquesta normativa perquè no han aportat cap prova científica de la seva eficàcia i de que aquests productes exerciran beneficis sobre la salut dels seus consumidors.

Fisiològicament, qui ens ajudar a eliminar qualsevol substància del nostre cos, amb el seu funcionament constant, són:

1. el fetge (amb la seva capacitat de metabolització de les substàncies que circulen per la nostra sang),

2. els ronyons (amb la seva capacitat de filtració de les substàncies presents en la sang, perquè formin part de l'orina que excretem),

3. els intestins (amb la seva capacitat absortiva als primers trams de l'intestí prim, i de generar les femtes amb tot allò que no hem aprofitat, a nivell de l'intestí gruixut).

4. la pell (eliminant formant part de la sudoració),

5. i els pulmons (com a part de l'aire que expirem).

I què ens podem trobar en seguir-les?

- pel fet de no haver seguit durant uns dies o setmana una pauta dietètica saludable, per l'exclusió feta de molts grups d'aliments, ens trobarem amb una molt possible deficiència de vitamines i minerals; els que ens havien d'haver aportat aquells aliments que hem deixat de consumir.

- pel fet que hem estat ingerint molt poques Kcal durant molts dies, al tornar a la nostra alimentació habitual, molt segur que tot el pes que hàgim perdut (que serà bàsicament per pèrdua d'aigua i teixit muscular, i no tant de massa grassa), el recuperem en molt poc temps, i molt possiblement algun kg de més.

- durant els dies que s'hagi dut a terme aquesta "Dieta Detox", molt probable que hi hagi hagut un cansament molt acusat (fatiga), molta somnolència al llarg del dia, irritabilitat, empatia, falta de força muscular... i ens hem reprimit psicològicament de moltes coses, i inclús ens hem amagat a casa, fugint d'actes socials (quedar a prendre o menjar).

- I, per últim, comprant tots aquests productes que ens han venut, no hem fet més que estar "buidant la butxaca". Són productes molt cars.