Engreixa realment la cervesa. Si em prenc quatre quintus diaris, m'engreixaré un munt? O és el gas que tan sols infla la panxa?

La resposta és que depèn.

Cal considerar que un quinto de cervesa (200 mL) aporta unes 84 Kcal aproximadament. I una canya (330 mL) aporta 138 Kcal. Pel que s'observa, 336 Kcal pot començar a ser una aportació calòrica a considerar si es pren 4 quintos al dia, si cal ingerir una mitjana d'unes 2.000 Kcal a diari; considerant que aquesta ingesta calòrica per beguda suma a la resta consumida. No seria significatiu, calòricament parlant, si es pren 1 quinto al dia, o més puntualment, sota la pressumpció que "CAP ALIMENT O BEGUDA ENS ENGREIXA PER SI SOLS". I referent a 4 unitats al dia, "CAL OBSERVAR SEMPRE LA DIETA EN EL CONJUNT".

El problema d'aquests quintos és que han de considerar-se sota un context alimentari. Soldrien acompanyar àpats on més habitualment sol abundar el que es diu "menjar ràpid" (i això és una suposició sense saber les circumstàncies individuals), com és el cas de pizzes, patates fregides i hamburgueses, tapes vàries i snacks, i també qualsevol menjada per a televisar un esdeveniment esportiu. I que, de cervesa, d'una sola vegada, no se'n sol consumir 1 unitat en la majoria dels casos.

Per altra banda, cal considerar que l'índex glucèmic dels àpats diaris està relacionat amb el risc d'excés de pes. Se sap que fer ingestes continues d'aliments i de begudes d'alt índex glucèmic (és a dir, pas ràpid dels seus sucres a la sang després de la seva ingesta), promou l'acumulació de greix al teixit adipós (per acció de la insulina). Atenent aquesta consideració, cal saber que l'índex glucèmic de la cervesa amb alcohol és de 120; i sense alcohol és de 80. Es tracta d'índexs glucèmics molt elevats.

D'aquí a que aquest índex glucèmic elevat pugui tenir una relació amb l'increment del greix abdominal, dir que una revisió científica , publicada a l'any 2013, conclou que volums de cervesa inferiors a 500 mL (és a dir a 2 quintos ó una canya) no afavoririen un increment de greix abdominal (sempre que se consumís sola i sense acompanyaments).

El per què sovint se sol relacionar cervesa i increment de la grasa abdominal també és per què el consumidor habitual de cervesa és un home de mitjana edat o de la tercera edat. Quan se sobrepassa certa edat disminueix la despesa energètica total diària, per una disminució de la despesa energètica basal (derivada de la pèrdua de massa muscular) i per una disminució de la despesa derivada de l'activitat física diària. Aquestes disminucions de les despeses energètiques són un factor predisposant de l'acumulació de grassa a partir dels excessos calòrics reiterats, com poden ser la cervesa habitual amb tots els seus "acompanyants".

Referent al seu gas (anhídrid carbònic), dir que la distensió abdominal és un efecte passatger, fins que aquest gas passi a l'intestí i es dissolgui a la sang, en forma de diòxid de carboni, que l'acabem expulsant per expiració.