Sopar fruita només fruita és saludable? Parlo d´una persona que treballa com a comercial que tot el dia va amb el cotxe amunt i avall entra en botigues camina,... sempre dina fora de casa, i és en aquest àpat quan fa la ingesta de proteïnes.

La fruita és un aliment "molt saludable", atenent a la seva composició nutricional: molt contingut vitamines, minerals, i de substàncies amb funció antioxidant, fibra dietètica i aigua, amb mínim de proteïnes i greixos (amb alguna excepció). Però..., acumular molta fruita per sopar, com a únic present a aquest àpat del dia, és un error alimentari. I malauradament és quelcom molt recorrent a nivell popular, pensant que s'està fent acertadament.

Les fruites poden ser el postres del sopar, però no l'únic que es mengi per sopar. Si s'aposta només per menjar fruita en aquest àpat, s'està excloent la presència d'altres grups d'aliments que porten una càrrega nutricional també d'interès pel nostre cos: greixos i proteïnes i que, com he indicat, estan pràcticament absents a les fruites.

L'àpat del sopar és un àpat més del dia (pot tenir més o menys volum alimentari, un format de presentació o altre; però no ha de ser poc calòric necessàriament), que suma quilocalories i nutrients a la resta. I que el conjunt d'àpats del dia han de cobrir el que el nostre cos requereix calòrico-nutricionalment cada dia.

D'altra banda, cal considerar que la fruita conté sucres (fructosa, glucosa i sucrosa). Són sucres intrínsecs a la matriu alimentària d'interès, sempre i quan es consumeixi "mastegada" (és preferible), i no en format líquid (encara que preparat a casa). Tot i això, exposar el cos a tal dosi sumativa de sucres (de 3 i 4 peces grans) a hores nocturnes no seria recomanable, atenent a la situació hormonal d'aquestes hores del dia.

Perquè la síntesi d'insulina pancreàtica està més limitada que a la resta del dia, i també disminueix la sensibilitat a ella per part de les nostres cèl·lules. Per tant, es corre el risc de crear hiperglucèmies.