Una peça de fruita té les mateixes calories tant si la menges abans de dinar com després de l'àpat. Per què hi ha gent que diu que menjar fruita després de l'àpat engreixa o que no és bo?

Les fruites (siguin les que siguin, per tipus) aporten sempre les mateixes quilocalories es mengin el moment del dia que es mengin. Per tant, és indiferent si formen part de l’amanida, d’un plat de crema de verdures o de guarnició d’un segon plat, o de les postres.

Cal considerar que totes són igual de valuoses per formar part de la nostra dieta, i de l’alimentació en general; perquè els seus continguts nutricionals i calòrics no són significativament gens diferents.

I aquesta resposta és tan vàlida per qui es vulgui mantenir sa en el seu pes saludable com per qui desitgi aprimar-se. Aquest grup d’aliments, amb un mínim de 3 racions diàries no pot faltar.

Altra cosa seria les exclusions que cal fer en cas de patir certes alteracions fisiològiques o patologies, com pot ser qui pateix:

- malabsorció de sucres fermentables,

- dèficit de DAO, o

- per problemes de coagulació sanguínia.

I, malauradament, solen haver falses creences sobre determinades fruites, de que cal excloure-les pel seu contingut més significatiu de sucres:

- plàtan,

- raïm,

- cireres,

- xirimoia,

- caqui i

- figues.

I és quelcom completament equivocat des del punt de vista pràctic, lògic i científic. Per què?

1) un major contingut en hidrats de carboni (en forma de sucres) sovint no té a veure en l'aspecte organolèptic de major dolçor per porció consumida. I d'això ara en parlaré del per què.

2) a efectes de conveniència i practicitat, no tenim ni portem a sobre una balança de cuina, per saber que consumirem només 100 grams de cada fruita, de la seva part comestible, i deixarem la resta de costat (al frigorífic o la tirarem a les deixalles), per poder complir allò que ens indica calòricament una taula de composició d’aliments: de que cada 100 grams comestibles aporten X Kcal, i que per comparació d’aquí no ens podem passar.

Per tant, què hem de saber?

1) Que realment de cada fruita n'hem de menjar la part comestible per ració. I això depèn de la seva grandària i format comercial. Es pot correspondre a:

- 1 peça,

- 2 ó 3 peces,

- una tallada generosa o

- 1 bol petit ple.

En pes brut (tal com ens la venen) es mou entre 150 i 250 grams (incloent pela, polpa i pinyons).

2) Si fem números, sobre què ens aporta (a nivell calòric i per contingut en hidrats de carboni) cada 100 grams comestibles de cada fruita (en les taules de composició d’aliments), i ho extrapolem per cada ració d'ella mateixa (segons percentatge comestible per cada fruita), obtenim resultats sorprenents com que:

- ens aporta més Kcal 1 peça de poma que 1 PLÀTAN CANARI --> 84 Kcal vers 73,5 Kcal.

- ens aporta més Kcal 1 peça de poma que un bol ple de 20-25 cireres --> 84 Kcal vers 59 Kcal.

- ens aporta més Kcal 1 peça de poma que 3 figues --> 84 Kcal vers 71,5 kcal.

- ens aporta aproximadament les mateixes Kcal, 1 peça de poma que un penjoll de raïms --> 84 Kcal vers 98 Kcal (només 14 Kcal més).

Per tant, toca deixar de banda falses creences al respecte i començar a variar més els tipus de fruites, consumits indistintament al moment del dia que desitgem i ens apeteixin, prioritzant les estacionals.

Per més informació, sobre si de postres no és bo prendre’n, en aquesta altra resposta es comentava