Les llavors de chia, s'han de triturar abans de menjar?

Les llavors, i principalment les més petites com les de sèsam, chia i de rosella, el consell seria NO prendre-les ni senceres. Però tampoc les podem triturar a casa, perquè no hi ha aparatatge per a fer-ho. Són tant petites que ens és difícil "moldre-les" amb les dents, o amb la picadora o batedora.

Però, per contra, hem de tenir en compte que tots els nutrients de les llavors (i això també passa amb la resta d'aliments d'origen vegetal i animal) estan dins les estructures cel·lulars. I que amb la masticació cal trencar aquesta estructura, per "alliberar" aquests components que ens interessa aprofitar. Si no es fa així, si no es mastega pausadament i conscientment, els aliments trossejats surten per les femtes tal qual s'han consumit. I això també passaria amb les llavors.

Per tant, al ser difícil la seva trituració, millor:

1) prepara "pudding de chia": remullar aquestes llavors en algun líquid, com llet o sucs o liquats vegetals, durant alguna hora. Les llavors "estoven" la fibra de la seva closca. I s'alliberen la resta de components que ens interessen. També les llavors de chia són útils per a preparar "compotes" (a mena de melmelades) de fruites. Ja que la seva fibra actua com a "gelificant" (a més de la pectina de la pròpia fruita utilitzada).

2) en el cas de les de sèsam, millor prendre-les en forma de pasta (d'aquí untar tahini, en pa o trossos de fruita),

3) per les més grossetes (llavors de gira-sol i carbassa) es poden aixafar amb una mà de morter, abans d'incorporar-les com a ingredient a una amanida o crema de verdures, per exemple.

4) o bé torrar-les una mica, en una paella antiadherent, sense afegir oli. Perquè aquest torrat (o cocció), estovarà la fibra de la part superficial, i ajudarà a que la part interior sigui més aprofitable.