Els productes envasats o amb conservants... engreixen més?

Bé, no directament engreixen per ser envasats o per tenir un munt d'additius alimentaris. Però sí indirectament sí ens atenem al què comentaré ara, i per productes envasats considerats "ULTRAPROCESSATS" (no és vàlid per els envasats "MÍNIMAMENT PROCESSATS", també amb algun additius, i no tots).

Els professionals de la salut (específicament els Dietistes-Nutricionistes) no parem de repetir que SÍ hi ha "aliments bons", que SÍ hi ha "aliments dolents", i que "NO tot producte té cabuda a la dieta". Cal aprendre a distingir-los en base a:

- el seu contingut nutricional,

- a la seva formulació: llistat d'ingredients,

- al seu processat.

Perquè en funció de què apareixi en cadascun d'aquests ítems, el seu consum habitual pot AFECTAR a la SALUT. Potser no a curt termini, però sí a mig i llarg termini, provocant alteracions fisiològiques i malalties NO TRANSMISSIBLES (causa de principal de mortalitat als països industrialitzats), com són les isquèmies i malalties cardiovascular, les neurodegeneratives, el càncer, la diabetis mellitus tipus 2, i l'obesitat. I que només podem evitar mantenint un ESTIL DE VIDA SALUDABLE (en el qual la nostra alimentació és un dels seus pilars).

Continuant amb l'argument que ens interessa, de que hi ha "ALIMENTS DOLENTS", anem a parlar en què em recolzem per a afirmar-ho. Podríem dir que "aliments dolents" són els que es denominen també com PRODUCTES ULTRAPROCESSATS (i els denominem "productes alimenticis" per diferenciar-los dels "aliments"). Es tracta de productes alimenticis "comestibles" que, per la seva elaboració, han patit molta manipulació. I que si ens fixem bé amb el seu llistat d'ingredients (que seria la seva formulació) NO CONTENEN CAP NI UNA MATÈRIA PRIMERA que poguéssim dir que són pròpiament ALIMENTS. Però SÍ contenen llista llarga de COMPONENTS O SUBPRODUCTES QUÍMICS (de síntesi o d'extracció de les matrius alimentàries):

1) farines refinades,

2) sucre (sucrosa) refinat, xarops de sucres diversos, dextrosa, maltodextrines, fructosa, glucosa, etc. O bé, sucres poliol i edulcorants acalòrics,

3) midons modificats i fècules vàries,

4) grasses parcialment hidrogenades, saturades de llarga cadena i refinades,

5) proteïnes extretes de la llet i dels ous,

6) carragenats, pectines, inulina, i altres fibres,

7) sals sòdiques i potàssiques diverses: NaCl, glutamat monosòdic, nitrits, i sals amb funció conservant.

8) colorants, aromes, antioxidants, etc.

9) vitamines, minerals, omega-3,.. afegits per enriquir el producte.

I el problema és que gran part d'aquests components químics, ingerits de forma habitual, produeixen efectes negatius al nostre cos. Quins? Anant en ordre, de tal com els he llistat abans...

1, 2 i 3) Les farines refinades i sucres incrementen sobtadament la glucèmia en sang, amb la seva ingesta. És a dir, amb l'arribada d'un "chute" de glucosa a la sang (de sucres afegits o procedents de fècules i farines refinades que es fraccionen molt ràpidament a nivell intestinal) se sobresatura la captació d'aquesta glucosa per part de les cèl·lules, i es creen HIPERGLUCÈMIES que poden ser habituals (si el consum d'aquests productes també ho és: a diari). I en deriva a mig i llarg termini una RESISTÈNCIA a la INSULINA que es coneix com a DIABETIS TIPUS 2.

Per altra banda, al fetge fa una conversió de la glucosa excedent en greixos. Aquests greixos de NOVA CREACIÓ s'acumulen i incrementen la massa grassa corporal (especialment la GRASSA VISCERAL). Aquest increment comporta també un augment del risc de patir SOBREPÈS/OBESITAT, i totes les comorbilitats associades a l'obesitat com a patologia.

Però també, aquesta arriba excedent de sucres afegits i farines refinades, fa incrementar la proliferació/multiplicació de la MICROBIOTA MENYS BENEFICIOSA que tenim convivint a l'intestí gruixut. Això suposa alteracions fisiològiques a mig/llarg termini, patir estats anímics alterats (de tipus ansiós i depressius, degut també a la davallada de la síntesi de serotonina que també fa la nostra microbiota intestinal; i que aquestes espècies i gèneres que acabaran sent més predominants no faran).

2) Referent als ENDOLCIDORS ACALÒRICS, a dia d'avui se sap que el seu consum habitual (i no massa moderat), provoca una alteració de la nostra MICROBIOTA INTESTINAL (és a dir, en el tipus d'espècies presents). Això comporta un risc de disminuir tant el BENESTAR FÍSIC COM l'EMOCIONAL o MENTAL a mig i a llarg termini.

I no només això... Hem de tenir en compte que el poder endolcidor d'edulcorants acalòrics com és l'aspartam, la sacarina, el ciclamat, la sucralosa, l'estèvia i altres és superior que el del sucre de taula. I que aquesta substitució de sucre per endolcidors acalòrics no és una bona opció considerant que també causen una DISTORSIÓ cerebral i gustativa del LLINDAR DOLÇOR, igual o pitjor que la del sucre. Per tant, encara que els usem per disminuir les Kcal ingerides, l'apetència per allò dolç es pot inclús incrementar.

4) Parlant de les GRASSES PARCIALMENT HIDROGENADES, hem de confirmar que aquestes tenen intrínseques, com a un efecte advers i col·lateral a aquest procés d'hidrogenació) el que es coneix com a àcids grassos TRANS.

Per altra banda, les GRASSES SATURADES DE CADENA LLARGA (com és l'àcid palmític, que és el tipus d'àcid gras més predominant a l'oli o grassa de palma) no interessen gens.

Tant els àcids grassos trans com els àcids grassos saturats de cadena llarga són una bona preferència del nostre fetge per a encapsular-ho a dins de les lipoproteïnes LDL-COLESTEROL. És a dir, si ho consumim habitualment, per formar part de productes ultraprocessats que els tinguin dins la seva formulació, ens promovem un increment del COLESTEROL DOLENT. I per tant, d'un increment del nostre risc malalties CARDIOVASCULARS i CEREBROVASCULARS

Ni tampoc interessa la ingesta de GRASSES REFINADES (principalment de llavors i altres matèries primeres) substàncies omega-6 PROINFLAMATÒRIES i ANTICOAGULANTS. A més de contenir productes de peròxids lipídics, d'aquest refinat, amb una funció CARCINOGÈNICS.

7) Les SALS SÒDIQUES (NaCl i additius alimentaris sòdics) incrementen el risc HIPERTENSIÓ ARTERIAL. I, per tant, el risc més augmentat de patir malalties CARDIOVASCULARS i CEREBROVASCULARS

7) SALS NITRIFICANTS (de nitrat i nitrit) són precursores de les NITROSAMINES, que estan relacionades amb un increment del risc de patir CANCERS COLORRECTALS/ ESTÓMAC/ PRÒSTATA/ ESÒFAG

8) ADDITIUS ALIMENTARIS incrementen el risc de toxicitat o acumulació de tòxics al cos no hidrosolubles, per freqüència de consum HABITUAL d'ultraprocessats varis. Per si sols, per un consum esporàdic d'ultraprocessat, les dosis no són nocives. Però sí si es fa de forma sumativa.

10) I, referent als TÒXICS LLIGATS AL PROCESSAT ALIMENTARI cal considerar que són substàncies amb una funció CARCINOGÈNICA. Es tracta de compostos generats adversament durant el processat, com són els hidrocarburs aromàtics policíclics, les amines heterocícliques i l'acrilamida, entre altres.