Fa 26 anys una professora va comprar carn picada i va voler mirar a la classe si hi havia sulfits i va posar unes gotes de no sé que i va quedar blava que volia dir que contenia sulfurs i ens va dir que era il·legal. Crec que ara es legal. És bo menjar-ho? Ho posen tant en carns industrials com en carnisseries on piquen ells la carn ? Com és pot saber si ho fan o no? Quan compres carn industrial empaquetada si que posa a l´etiqueta que conté sulfits però a la de la carnisseria no et posen cap etiqueta. Gràcies.

Els sulfits (E-220 a E-228) són additius alimentaris que se solen utilitzar de forma "legal" a determinats productes alimenticis:

- crustacis,

- fruites dessecades,

- derivats lactis,

- cereals,

- dolços,

- begudes alcohòliques i no alcohòliques, com vins, sidres, most i vinagres,

- preparats a base de patata, com purés.

Però també es pot afegir en productes carnis com botifarra fresca i preparats de carn picada.

I això a nivell de normatives alimentàries d'arreu del món.

Aquests tipus d'additius alimentaris s'afegeixen per la seva funció tecnològica:

1) mantenir el color original,

2) inhibir certes reaccions bioquímiques, com són l'enfosquiment enzimàtic i no enzimàtic,

3) controlar el creixement de determinats microorganismes: bacteris i fongs,

4) prevenir l'oxidació dels greixos en aliments molt greixosos o oliosos,

5) perllongar la vida útil.

En general, la seva presència no sol ser "tòxica", però sí pot produir algunes reaccions en persones asmàtiques tipus al·lèrgia (més bé per inflamació del tub respiratori), causant encara més dificultats respiratòries, congestió i tos.

Als productes derivats carnis en concret, els sulfits s'afegeixen per la seva activitat antimicrobiana, per estabilitzar el color, i per allargar la seva vida útil.

Per tant, i en funció d'això dit, legalment no es permet l'ús d'aquests additius en carn picada, ni en hamburgueses.

Però sí al xoriç fresc i a la botifarra crua, amb la incorporació de l'ordre jurídica espanyola a la Directiva 95/2/CE mitjançant el Reial Decret 145/1997. De manera que en aquests últims queda regulat a unes dosis màximes de 450 ppm.

I sí està permès en preparats a base de carn picada (no en hamburgueses), com són en "burger meat", que són carn picada amb altres ingredients no càrnics, i en mandonguilles, salsitxes i altres preparats de carn picada amb més ingredients.

Informació legal sobre ús d'additius es troba en aquest enllaç.