Bon dia. He vist que ara venen vinagre de remolatxa. És per ús domèstic? Quin gust té? Jo sempre he sentit a parlar del vinagre de vi el de poma i el de Mòdena que serveixen per amanir.

Segons sembla, el vinagre de vi blanc s'obté en part de la fermentació acètica dels sucres de remolatxa. S'utilitza molt per fer les conserves de verdures adobades, com les de cogombrets. El seu ús és més industrial que domèstic.

Per contra, els de poma/sidra i el vinagre de vi negre, sí són més d'utilitat domèstica, i són els més recomanables.

I no hauríem de permetre que aquests vinagres bàsics siguin reemplaçats pels vinagres balsàmics. Aquests últims ens aporten molt poques Kcal (només unes 4 Kcal per cada 100 mL), per una presència insignificant de sucres procedents de la matèria primera d´origen. Però el problema comença a venir amb els vinagres balsàmics que ens venen; i encara més amb les cremes de vinagre balsàmic.

Si observem la informació nutricional de vinagres balsàmics de Mòdena com els de les marques BORGES, observarem continguts del 22% en sucres. I en altres marques, pot arribar a ser superior. Per tant, si es contempla racions de vinagre balsàmic que són de uns 10 mL, en simplement aquesta quantitat ja estem consumint mínimament 2,2 grams de sucres. Són sucres que no s´afegeixen directament com a tals, però sí que són sucres lliures presents al most de raïm concentrat i colorants tipus caramel, perquè ajudi a donar-li el color que li és característic. És a dir, directament no llegirem la paraula "azúcar" a la llista d'ingredients, però sí la presència com a ingredient d'un concentrat de suc de fruites (de raïm en aquest cas); i també de l'additiu alimentari E-150.

La cosa s´agreuja quan condimentem l´amanida amb la crema de vinagre balsàmic. Per exemple, les de la casa YBARRA, que ofereix cremes de vinagres balsàmics molt vario-pintes: de mango, de móra, de poma i de Mòdena, amb un 28 a un 37% de sucres, en funció del producte. I certament ho indica al llistat d´ingredients, on el primer ingredient (perquè és el més abundant a la formulació) és el sucre, al cas del de poma (a la marca BORGES, també passa el mateix: és el que conté més sucres afegits); i en els altres és el segon ingredient de la llista. Aquí els sucres donen la textura de xarop al producte. Per tant, en una pintada al plat, d´uns 10 mL d´aquesta crema, per acompanyar carns fredes i calentes, amanides, peixos, postres i aperitius (així ho posen ells com a usos), ens estem menjant una cullerada de sucre, o gairebé, en funció de la marca i del tipus.

Una excepció a tot això sembla ser que són les CREMES DE VINAGRE LOUIT de vinagre Pedro Ximénez, de la casa CARBONELL, que sí conté hidrats de carboni a la seva composició (31,7 g per cada 100 mL), però no són sucres afegits en aquest cas.