L'aigua, amaga la gana?

Sí, si es beu aigua abans de fer un àpat, o bé entre-hores, treu la gana. Se'ns dubte! L'aigua omple l'estómac momentàniament. Les seves parets musculades s'expandeixen i es dóna la senyal biològica hormonal a l'hipotàlem de que està omplert, encara que sigui per uns quants minuts, i en diferit (la senyal tarda 20-25 minuts a fabricar-se, posar-se en circulació a la sang, i arribar al receptor neuronal). Les begudes i aliments líquids (en funció de la seva viscositat) només romanen minuts a l'estómac, i no alguna hora com els aliments sòlids. Es buiden abans cap a l'intestí, i per tant no són tant saciants.

Per tant, com a estratègia de beure's alguna got d'aigua abans de l'àpat, just abans d'arribar al restaurant (o a casa), i començar a demanar plats, pot ajudar a:

- no demanar/consumir plats massa copiosos i molt densos calòricament,

- ajudar a no menjar massa ràpid, engolint sense mastegar.

Però si aquesta mateixa estratègia s'utilitza quan se segueix una "dieta" molt restrictiva calòricament i per tipus d'aliments permesos, en la qual es té gana tot el dia perquè es mengen porcions insuficients i controlades, anar bevent aigua (i corrent amb l'ampolla de 1,5 litres a tot arreu) al llarg del dia, per "dissimular" la sensació de gana que engega el propi estómac buit (la contracció gàstrica i la producció d'hormones orexígenes com la grelina), llavors és una mala tàctica. Pot ajudar a no menjar "cosetes" que no toquen (brioixeria, galetes, xocolata amb sucre, snacks salats, postres lactis, etc.), però s'està enganyant el cos, ja que la sensació de gana excessiva no s'hauria de produir si la pauta d'alimentació habitual fos suficient (en quantitats), els horaris dels àpats suficient regulars i espaiat (per la quotidianitat que es té), i amb unes eleccions alimentàries adequades amb una densitat nutricional alta, i també riques amb substàncies que tenen la seva funció fisiològica, tot i que no ens aporten quilocalories.