M'han dit que el cacau ajuda a prevenir el càncer. És cert? En quina forma i dosi aconselles consumir-ne?

No hi ha aliments que ajuden a prevenir el càncer per si sols. Sinó que el conjunt del què es menja habitualment, i l'estil de vida en general (incloent exercici regular, suficient descans i l'estat emocional, dins el qual entra la gestió de l'estrès), i també components genètics.

No hi ha cap raó per pensar que el cacau sigui "més especial" que altres aliments, a nivell nutricional. Si en destaquem algunes substàncies presents, tindríem:

1) que conté flavonoides, uns compostos amb una funció antioxidant (i que estan presents a molts aliments d'origen vegetal en general), ajudant a lluitar contra la presència de radicals lliures, que es formen de manera constant degut al funcionament normal del nostre organismes. I que d'alguna manera, el consum de cacau podria ajudar a protegir-nos de malalties cardiovasculars (com infarts i angina de pit) i cerebrovasculars (dels ictus). I a més de malalties neurodegeneratives, de l'envelliment i, inclús, del càncer.

2) el cacau també té flavines, uns compostos presents als aliments d'origen vegetal, que poden ajudar a incrementar l'elasticitat dels vasos sanguinis i reduir lleugerament la tensió arterial. I caldria escollir el consum de xocolata negra (amb més d'un 70% de cacau), si ens volguéssim beneficiar d'aquests components.

3) el cacau conté àcids grassos saturats [els que en general es consideren no cardiosaludables]. Però el que abunda al cacau és l'esteàric (correspon a un terç del contingut de greixos) que s'ha observat que no incrementa el LDL-c (el colesterol dolent) en sang. Té un efecte neutre. Tot al contrari, s'ha observat com un consum de cacau o xocolata negra pot influir en la disminució del colesterol total i LDL, i no afecta al colesterol HDL (el colesterol bo). Per altra banda, un altre terç dels greixos que conté el cacau es correspon amb l'àcid oleic. Un àcid gras monoinsaturat que també abunda a l'oli d'oliva, i que se sap que redueix els nivells de colesterol total i colesterol dolent (LDL-c).

I és per això que estudis recents (se n'han de fer molts més al respecte) han arribat a observar que el consum de cacau podria inclús ajudar a reduir els nivells de colesterol dolent LDL, tant per evitar l'oxidació de les lipoproteïnes que condueixen els colesterol i greixos a través de la sang, i també per la disminució del risc de trombes, per prevenir la generació d'ateromes.

4) la teobromina és un alcaloide excitant del sistema nerviós, molt semblant a la cafeïna del cafè, però amb menor poder estimulant del sistema nerviós. A una tableta mitjana n'hi ha uns 200 mg [ per comparació, una tassa de cafè conté entre 85 i 100 mg de cafeïna ]. La xocolata negra en conté un 1,5% del seu pes. Mentre que la xocolata amb llet, en pot arribar a tenir 10 vegades menys.

5) la feniletilamina i anandamida són dos compostos químics que conté el cacau, i estan relacionats amb l'efecte plaent, la relaxació i la sensació de benestar, creats amb l'alliberació d'endorfines amb el consum de cacau. Com que tenim l'hàbit après que, quan consumim un derivat del cacau es pot combatre puntualment una emoció negativa (avorriment, tristesa, irritabilitat, ansietat, etc.), no és gens d'estranyar que es recorri a la xocolata per a buscar aquesta compensació anímica o emocional amb el seu consum.

6) el magnesi és un mineral que està present en quantitats importants al cacau. Té cert efecte ansiolític per la seva acció. S'ha associat els símptomes pre-menstruals i una major ansietat amb la deficiència d'aquest mineral. Si es cobreix uns requeriments mínims de 400 mg diaris de magnesi, es pot contribuir a una estabilització dels nivells de glucosa (sucre) en sang, i a reduir la intensitat dels símptomes pre-menstruals. I, per tant, garantir una disminució de la necessitat de consumir xocolata per a buscar aquest efecte amb el seu consum.

No hi hauria cap problema si consumim a diari una ració moderada de xocolata d'uns 8 a màxim uns 25 grams, sempre que escollim varietats amb un alt contingut de cacau (> 70%); que es tradueix màximament a poc més de 100 Kcal. Però, si ho fem, no pensem en cap moment que aquest consum ens ajudarà a prevenir el càncer.