Consulta psicològica pel coronavirus

Sóc autònom i no tinc ingressos. L´angoixa per la situació em fa esar de mal humor i ho paga la meva família. Què em recomana?

Heia Psicologia respon a les preguntes dels lectors de Diari de Girona

06-04-2020Meneame

JORDI BARRIS RUSET | PSICÒLEG Sóc un empresari autònom i la parada de l'activitat m'ha deixat sense cap ingrés. Els deutes s'acumulen i els estalvis que tenia s'esfumaran en un parell de mesos. L'angoixa per la situació em fa estar de mal humor i ho paga la meva família. Què em recomana?


Salutacions, doncs en primer lloc un principi de realitat; la teva situació personal en lo econòmic és complicada i per tant, si anem a les conseqüències psicològiques és normal que t'afectin amb mal humor, irritabilitat i tot de tensions que et facin saltar més fàcilment que el que deu ser habitual en tu. Comenta-ho als del teu voltant, que ets humà i que per tant, les teves reaccions són esperables (malgrat les vulguis controlar) i que d'avantmà les entenguin, les puguin acceptar i disculpar (que tu ja estàs intentant fer esforços per estar bé i que ja hi posaràs de la teva part). Per altra banda, no és moment per heroïcitats ni per impossibles, que faràs el que podràs i el millor que pots fer fins que no et sentis més tranquil és tu ser capaç d'esmenar, arreglar i fer-te disculpar d'allò que puntualment se n'hagi anat de les mans. Això en primer lloc, us pot estabilitzar la convivència.

En segon, i respecte el teu moment psicològic d'ansietat reactiva a la situació laboral i per l'absència d'ingresos, has de buscar control del perill, i un control realista i bo, no un d'impossible. M'explico. El perill, està clar, és la situació econòmica que tens i que pots anticipar. El control és que valoris en primer lloc que coses ben fetes ja has fet fins ara i abans, quan has aconseguit aquests anys estalviar (el que sigui, el que poguessis o el que et convenia, és igual), per ara encara tenir una situació de poder aguantar una temporada vivint i sense ingressar. Això és un mèrit, un bon control per ara mateix, no t'arregla la situació del tot, però si que et retorna una confiança en tu mateix i et permet sentir-te bé respecte que fins on has pogut ja has fet coses ben fetes per controlar imprevistos com aquest.

Un altre element de control necessari i adequat, és fer tot allò que estigui a les teves mans (influeix força el tipus de feina que fas) per controlar que en el moment del desconfinament i se't permeti treballar, puguis estar operatiu i sentir-te útil el màxim de ràpid possible. Fixa't que no estic parlant d'ingressar diners aviat, estic parlant de preparar el teu terreny en el que tu treballes i saps moure't perquè el més aviat possible les coses tornin a funcionar de la manera esperable. No pots treballar, però potser pots controlar tot el que està a les teves mans perquè un cop es normalitzi la situació, tu puguis reprendre l'activitat de la forma més àgil possible. Depenent de quina sigui la teva activitat, intenta que ara mateix crear unes condicions el més òptimes possibles perquè tot es posi en marxa en les millors condicions possibles. Valora tot això com el més idoni que pots fer, i com a complement, no et centris excessivament en tot lo extern, en les notícies que venen de fora i tot el que no controles i controla tot el millor possible el que si està ales teves mans. Tindràs més sensació de seguretat d'aquesta manera i menys ansietat.


Envia la teva consulta