Costa Brava
diaridegirona.cat >Costa Brava>Què fer a la Costa Brava>

Neix la ruta que uneix Costa Brava i Pirineus

Neix la ruta que uneix Costa Brava i Pirineus

El Consorci del Ter ha enllestit la senyalització d'un recorregut de 200 km que es pot fer a peu o en bicicleta

25-07-2014TuentiMeneame
Neix la ruta de la Costa Brava als Pirineus.
Neix la ruta de la Costa Brava als Pirineus.. Arxiu..

El Ter és una nova excusa per fer turisme a les comarques gironines. El riu més simbòlic dels gironins uneix les dues principals atraccions turístiques: els Pirineus i la Costa Brava. El Consorci ja ha completat l´arranjament de la ruta de 200 quilòmetres que van des d´Ulldeter a la Gola de Ter. Així, ja es poden travessar fins a 40 poblacions catalanes en un recorregut que permet observar una gran diversitat de paisatges, elements culturals, la història i les tradicions de cada municipi per on passa la ruta i, a la vegada, es pot degustar una àmplia varietat gastronòmica i fer estada en diferents tipus d´allotjaments.

El Consorci Alba-Ter ha començat la promoció d´aquesta ruta cicloturística i senderista que travessa cinc comarques catalanes, quatre d´elles gironines i a les quals cal afegir Osona. El gerent del Consorci, Ponç Feliu, remarca que el recorregut s´ha fet seguint «vies verdes de comunicació amb baixa intensitat de trànsit i aptes per circular amb bicicleta: pistes forestals, vies verdes, camins públics o carreteres secundàries». Entre els detalls d´aquesta ruta, destaquen els més de 2.000 metres d´altitud de l´estació de Vallter 2000, on es podria inciar el recorregut, fins als zero metres del nivell de mar. En el cas d´anar a peu, es pot començar més amunt, al refugi, a uns 2.200 metres d´altura. A més es travessa el riu en 22 ocasions –a peu es fa 25 vegades– i es visiten fins a 39 municipis. Per aquest motiu, per fer una ruta tranquil·la, Ponç Feliu considera que es pot fer en sis etapes.

La ruta requereix més esforç a la zona del Ripollès, entre Setcases i Vilallonga de Ter, i també a la zona dels pantans, entre Roda de Ter i Susqueda. I també existeixen dos punts perillosos que s´estan tractant d´arranjar, un a Sant Julià de Ramis –on es farà una passera– i un altre entre Ripoll i Borgonyà –on es recomana anar amb tren. Malgrat això, es tracta d´un itinerari de dificultat mitjana-baixa. Per als que la fan en bicicleta és recomanable utilitzar una bicicleta BTT, però a partir dels embassaments i fins a la desembocadura es pot usar sense problema una bici de cicloturisme.

Carnet de la Ruta del Ter
Una de les maneres de donar a conèixer aquesta nova oferta turística és el Carnet de la Ruta del Ter. Aquest es pot aconseguir de manera gratuïta en els establiments col·laboradors i oficines de turisme al llarg de la Ruta del Ter –hi ha un centenar de col·laboradors–, que seran també els llocs on es podrà segellar el carnet. Els establiments i oficines de turisme estan identificats amb un adhesiu concret.

En total hi ha 14 controls de pas dividits en tres trams: Ulldeter-Montesquiu, Montesquiu-Susqueda i Susqueda-la Gola del Ter. En cada tram hi ha unes caselles buides, que són l´espai on s´ha d´incloure el segell. És important respectar els tres trams i només s´acceptarà com a vàlid un segell per municipi –amb l´excepció del segell de l´oficina de turisme de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon, que actua com a comodí. Una vegada es tinguin les caselles segellades, es podrà enviar una fotografia per correu electrònic del carnet degudament completat amb les dades personals. Després de verificar el contingut, el Consorci enviarà un diploma personalitzat que acreditarà d´haver realitzat la Ruta del Ter; també s´entrarà en el sorteig d´un cap de setmana en establiments de la Ruta del Ter i/o activitats complementàries. El primer sorteig serà el 23 de juliol.

Una altra de les accions promocionals de la Ruta del Ter serà la prova que se celebrà el cap de setmana vinent: El Repte del Ter. No és cap competició esportiva, però sí un repte esportiu de superació. «És una prova oberta però no serà a l´abast de tothom, sinó només per a aquells esportistes que es vulguin enfrontar a l´atractiu recorregut sobre la bicicleta tot superant-se», indiquen els organitzadors. La sortida serà a les set del matí a Ulldeter i es recorreran els 200 quilòmetres fins a l´Estartit. Amb 3.613 metres de desnivell descendent i 1.602 metres de desnivell ascendent. Tota la Ruta del Ter en 14 hores pedalant damunt la bicicleta.