Costa Brava

Arriba l´estiu i arriba l´otitis

Els banys freqüents fan que les oïdes es converteixin en un niu perfecte de patologies.

08-07-2014TuentiMeneame

DRA. ISABEL RUBIO Amb l'arribada de l'estiu augmenta la freqüència d'una sèrie de patologies, entre elles les otitis externes. Una otitis externa és una inflamació del conducte auditiu extern (CAE) que és el conducte que va des de l'exterior fins al timpà. Els banys freqüents, al mantenir humit el CAE afavoreixen la seva aparició; la pel que cobreix l'interior del conducte auditiu s'irrita i és creaambient propici per a la proliferació de gèrmens(ja siguin bacteris o fongs) i fan que produeixi la infecció.

Però no només afavoreix el fet d'estar submergit a l'aigua, qualsevol cosa que lesioni la pell del conducte auditiu pot incrementar el risc d'otitis externa: èczemes, introduir objectes, rascar-se o netejar-se enèrgicament el CAE. Aprofito per recordar que els pediatres recomanem no utilitzar bastonets de cotó per netejar les oïdes.

Els símptomes són sobretot el dolor, que augmenta al moure i estirar el pavelló auricular o al mastegar, la sensació de no escoltar bé i la supuració, que al principi pot ser transparent per passar a ser purulent. Els ganglis pròxims a vegades estan inflamats. No hi sol haver febre i no es contegiosa ja que la infecció està localitzada al CAE.

Tractament

El tractament aconsellat és, d'entrada, calmar el dolor amb paracetamol o bé ibuprofè oral amb les dosis adecuades i de forma pautada cada 4-6-8 hores, sense esperar a que el mal apareixi, almenys els primers 2 o 3 dies. Alguns troben un alleujament aplicant calor seca (per exemple amb compreses de cotó escalfades amb la planxa).

Generalement també s'aconsella el tractament tòpic amb antibiòtics (d'elecció ciprofloxacina) associats o no a corticoides per reduir la inflamació. A vegades la inflamació i la secreció existent ha fet tant estret el conducte auditiu que resulta difícil instil·lar les gotes; en aquest cas a vegades es millor visitar l'otorrinolaringòleg perquè netegi i aspiri suaument el conducte i puguin penetrar millor les gotes.

S'ha de saber aplicar les gotes

-En primer lloc es pot colocar una gasa (no cotó) per intentar absorbir la secreció que hi ha al conducte.
-El nen s'ha de colocar de costat, amb l'oïda infectada cap amunt.
-Vessar la quantitat de gotes preescrites en el CAE.
-Traccionar suaument del pavelló.
-Auricular en varies direccions per facilitar l'entrada de les gotes.
-Aguantar la posició durant 3-5 minuts.
-No tapar l'oïda amb res.

Sol durar uns 7-10 dies des de que s'instaura el tractament. Després de la curació és aconsellable no mullar l'oïda durant un temps, evitarem el bany si no s'utilitzen taps i per la dutxa pot utilitzar un cotó impregnat de vaselina.

Acudiu al pediatra d'entrada si el nen té alguna malaltia de base, porta drenatges a les oïdes o és molt abundant la secreció al CAE. També si el dolor no calma al cap de 48 hores.