Les arts creatives són un món que cada vegada té més amants. Després de molts anys de desprestigi arran del canvi de mentalitat que legitimava llençar tot allò que anys enrere s’havia reaprofitat, ara s’ha tornat a posar en valor l’ús de l’agulla per donar una segona vida a la roba. Per dir-ho d’alguna manera, el «Do it Yourself» o «Fes-t’ho tu mateix» està en plena actualitat.

«Cada vegada hi ha gent més jove que cus, i hi ha escoles que imparteixen tècniques manuals com a extraescolars, per la qual cosa la mainada torna a aprendre a cosir», assegura la Mireia Peraferrer, propietària de la botiga La Merceria, a Girona. «Sempre s’ha de tenir un fil i una agulla», afegeix.

De fet, el canvi de la confecció feta a mida cap a la fabricació en sèrie de la roba ha fet que, segons Peraferrer, la qualitat de cada peça hagi empitjorat. «De vegades pots trobar-te amb una camisa que li falten 3 o 4 botons perquè no els solen cosir mai bé», sostè. «Ara hi ha més acadèmies que ensenyen a cosir, i tothom s’hi atreveix més», conclou. I és que a diferència d’abans, quan les màquines eren més manuals i l’aprenentatge es feia majoritàriament a través del boca a boca, actualment gràcies a Internet es pot accedir a tot tipus d’informació a través de tutorials, i així mateix trobar grups i tallers impartits per professionals.

En el mateix sentit s’expressa Àngels Hugas, propietària de l’establiment El Racó de les Labors, a Verges. D’un temps ençà les arts manuals tornen a tenir interès després d’una època de crisi: «Quan jo vaig començar en aquest món, fa més de 20 anys, tot estava més enfocat en la confecció i la moda, i després va venir un «boom» amb el Patchwork, i sobretot amb el Punt de Creu.

En aquests moments sembla que s’ha estabilitzat, hi ha gent que ho fa però no és allò que tothom fa perquè està de moda», expressa Hugas. Tot i així, l’interès per fer i personalitzar la roba ha creat una àmplia xarxa creativa tan a nivell virtual com a través de grups, tallers, estudis i feines. «Hi ha gent que diu que teixir o cosir amb tècniques de costura els relaxa, com a d’altres els va millor anar al gimnàs», inclou Hugas.

D’altra banda, la fabricació en sèrie ha propiciat que molta gent aficionada a les tècniques artesanes tèxtils hagi optat per personalitzar o «tunejar» les seves peces, un element diferenciador que el sector de la moda en moltes ocasions ha aprofitat: pompons, cremalleres tortes, pegats als pantalons o als colzes... Són elements que més enllà de tapar forats o unir diversos teixits, s’utilitzen com a peces d’última moda.

Patchwork

El Patchork o labor de retalls és una tècnica molt antiga (els egipcis ja l’empraven) d’artesania tèxtil basada en l’aprofitament. De fet, a La Rioja es considera un símbol d’identitat cultural des del segle XVIII. A partir de diferents retalls de roba es confeccionen noves peces, sobretot mantes i cobertors de llits o decoratius de mides i colors diversos.

L’èxit d’aquesta tècnica va arribar des d’Amèrica els anys 20 durant la Gran Depressió, famosa època de crisi on les dones havien d’aprofitar qualsevol parrac.

Actualment existeixen multitud de fires i esdeveniments dedicats a aquesta tècnica, de les quals destaca la Sitges Pachwork, on més enllà d’expositors s’hi poden realitzar cursos monogràfics i tallers.

Punt de creu

Aquesta tècnica de brodat de tipus de punta en forma de creu també ha gaudit del seu particular «moment daurat», per la qual a l’actualitat hi ha molts centres escolars que l’ofereixen com a activitat extraescolar. Utilitzada arreu del món, és una tècnica decorativa que es plasma sobre teixits de trama uniforme i distingible. A diferència de la labor de retalls, aquesta és una tècnica purament decorativa que normalment es plasma a la tapisseria.

El paradís de les labors

Verges acull des de fa 18 edicions la Fira i Festa de les Labors de Verges, un esdeveniment que està exclusivament dedicat a tot tipus de tècniques manuals tèxtils. L’organitza l’Associació de Labors de L’Empordà el mes de juny. Enguany el dia 8 obrirà les portes amb tallers, demostracions i exposicions diverses. De fet, segons Àngels Hugas, fundadora i presidenta de l’associació organitzadora, «es munten exposicions a l’aire lliure, cursos d’aprenentatge i també convidem artistes amb renom a nivell internacional». La fira també és un lloc de trobada de tots aquells interessats en qualsevol tècnica creativa tèxtil. Tots els firaires que hi participen són exclusivament del sector de les labors, un factor que Hugas vol subratllar.