especial-ensenyament

Una app facilita la lectura als nens amb síndrome de Down

L'eina educativa es basa en l'associació d'imatges amb les paraules que les defineixen

04-09-2017Meneame

La dissenyadora gràfica i llicenciada en Història de l'Art Gemma Fàbregas, que s'ha graduat en el Màster d'Aplicacions Multimèdia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ha desenvolupat una aplicació per a mòbils (app) que ensenya a llegir els nens amb síndrome de Down.

L'aplicació, que es denomina Jo també llegeixo i que no tindrà la seva primera versió acabada fins a l'any vinent, està pensada per a nens de més de quatre anys i es basa en l'associació d'imatges amb les paraules que les defineixen.

Segons ha explicat Gemma Fàbregas, el 80% dels nens amb síndrome de Down estudien en escoles ordinàries, però els pares no tenen ni recursos ni temps per reforçar el seu aprenentatge i per això, per millorar el vessant lector, va decidir impulsar una app per a nens d'aquest col·lectiu a partir de quatre anys. «A l'hora de desenvolupar-la he partit del fet que són nens amb una elevada memòria visual i que el seu aprenentatge es basa en el sistema que es coneix com a lectura global», assenyala Fàbregas.

«Als nens amb síndrome de Down els costen molt els conceptes abstractes com les lletres», ha indicat la graduada del màster d'Aplicacions Multimèdia. Per això, l'app facilita l'aprenentatge de paraules senceres, després síl·labes i, finalment, grafies.

«En la pràctica, s'associa una imatge a una paraula. La memòria visual els permet aprendre aquestes paraules i en una etapa posterior separar-les en síl·labes i finalment en lletres», ha detallat l'emprenedora.

Jo també llegeixo permet escollir el tipus de lletra i l'idioma i personalitzar les imatges perquè, segons Fàbregas, «és important que quan el nen veu la paraula escola, per exemple, la imatge sigui la de la seva escola». A més, l'aplicació conté un apartat de seguiment en el qual es reflecteix l'evolució del nen.

L'aplicació té un format multimèdia i hi ha un personatge animat que ajuda el nen en tot el procés. L'app també inclou activitats que potencien les capacitats perceptives dels menors amb síndrome de Down perquè «la idea principal és que es trobi còmode i aprengui mentre es diverteix», ha remarcat la creadora de l'aplicació.

Fàbregas ha confessat que l'origen del projecte s'inspira en les necessitats de la filla d'una amiga que té aquesta síndrome. «Els pares ensenyen a llegir la nena amb unes fitxes de paper que només estan en castellà i que tradueixen al català i personalitzen a mà. Em va sorprendre que no hi hagués cap tipus de material interactiu», ha dit Fàbregas.