La ciutat de Girona obre avui les portes a la celebració de les Fires de Sant Narcís. Més de 200 propostes festives ompliran d'activitat els carrers amb una programació que arrenca avui amb el pregó i finalitzarà el diumenge 5 de novembre amb el castell de focs.

La creació de dos espais d'activitats familiars, a les places de Salvador Espriu i de Santa Susanna, i l'obertura de la festa major als barris de la ciutat -amb les novetats de la iniciativa Les Fires dels Quatre Rius, les atraccions sostenibles a la plaça de Ramon Berenguer i el taller d'herbes remeieres a Sant Daniel- són els punts destacats de la proposta d'aquest any.

«Cada any busquem fórmules i solucions per fer unes Fires més participades i amb més implicació de la ciutadania i aquest any, per exemple, cal ressaltar la proposta de Les Fires dels Quatre Rius, una idea que segur que es consolidarà», va ressaltar l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en la presentació dels actes.

No faltaran a aquestes Fires les activitats tradicionals i populars que les fan singulars, com la cercavila de gegants (27 octubre); les matinades, els castells de vigília, el sopar popular i el correfoc (28 d'octubre); la passejada pel Barri Vell amb els capgrossos de Girona i la diada castellera (29 d'octubre); el concurs de colles sardanistes de Girona, el concurs de sardanes revesses i la pujada d'un pilar de quatre dels Marrecs de Salt a les escales de la Catedral (1 de novembre), i la trobada de gegants i cercavila (5 de novembre).

El ball de gitanes de Montmeló i el correfoc amb els Trons de l'Onyar -la colla petita dels Diables de l'Onyar-, del dia 4 de novembre, s'incorporen aquest 2017 a les activitats tradicionals de Fires.

El programa inclou els actes més típics però també grans novetats com Les Fires dels Quatre Rius. Una iniciativa impulsada de forma conjunta pel consistori i per diverses entitats de Girona que neix amb l'objectiu d'implicar els gironins i les gironines en la festa major de la ciutat a través d'una sèrie d'activitats plantejades com a competició festiva entre quatre grups: Ter, Onyar, Güell i Galligants. Durant els dies de festa es desenvoluparan diferents proves. Cada activitat constarà d'una puntuació i, a partir d'aquí, s'establirà la classificació final i l'ordre dels premiats.

«Les Fires són el moment d'establir relacions amb els veïns dels diferents barris a través de les activitats que es proposen», va exposar la regidora de Dinamització del Territori, Eva Palau, en la presentació de l'acte. Per això, dins aquesta voluntat de fer barri, l'Ajuntament també estendrà part de la programació més enllà del centre i la Devesa (per exemple, instal·lant atraccions sostenibles a la plaça Ramon Berenguer o fent un taller d'herbes remeieres a Sant Daniel el dissabte 4 de novembre).

Enguany, a més, s'aposta de nou per les lluminàries de Fires, que es faran el dia de Tots Sants als jardins de la Infància, i s'ha reforçat l'oferta d'activitats per a la gent jove, posant un èmfasi especial a la Beatufarra, en la qual col·laboraran tres entitats: la Fal·lera Gironina, els Diables de l'Onyar i el Casal Independentista El Forn.

L'alcaldessa de Girona va fer una crida a «viure les Fires amb il·lusió, diversió i una gran dosi de tolerància, civisme i solidaritat, perquè esdevinguin un exemple de festa major per al país». «En els moments complicats que estem vivint és important trobar espais de normalitat i quotidianitat, com les Fires de Sant Narcís, en què hem de lluir la nostra ciutat com mai», va concloure Madrenas.