Un sol radiant va fer sospirar ahir d´alleujament els expositors i visitants de les fires de pintura, artesania i alimentació que, com cada any per Tots Sants, van omplir els carrers del centre de Girona. Després de dies de pluja inclement, gironins i visitants van sortir massivament al carrer per gaudir d´una de les jornades més multitudinàries de les Fires de Girona.

«Després de tants dies sense veure el sol, esperem que la gent tingui ganes de sortir i comprar algun quadre», comentava la pintora gironina Fina Ribas, que va participar en la Fira del Dibuix i Pintura, organitzada un any més per la Fundació Les Voltes. «Es tracta d´una fira bastant consolidada, molt emblemàtica i que està molt bé, malgrat que a causa de la crisi s´hagi anat reduint el nombre de parades, que han passat de 300 a unes 80», va indicar. Per a Ribas, però, era important ser-hi: «La gent quet et coneix sol venir d´un any per l´altre i repetir», va indicar.

També es mostrava esperançat l´artista de Besalú Kel Domènech, que havia tornat a la Fira després de tres anys d´absència. «Tots hem vingut amb carpa per si plovia, però per sort fa bo i hi ha molta gent», va indicar. «Després que plogués l´anterior cap de setmana, sembla que ara la gent té més ganes de sortir», va afegir. Domènech també creu que la Fira està ja consolidada, però «potser massa, perquè si la gent ho coneix molt, pot tenir la percepció que és el mateix cada any».

L´olotí Josep Pozo porta prop de dues dècades participant a la Fira del Dibuix i Pintura, i ahir es mostrava satisfet pel bon temps. «De moment hi ha molta gent que ha sortit a fer una volta, a veure si es compleixen les bones previsions», demanava a mig matí. En el seu cas, en aquesta ocasió havia vingut especialment per promocionar la seva obra nova i veure quina era la reacció i crítica del públic. Igual que Fina Ribas, reconeixia que la crisi «ha afectat tothom, i a nosaltres també, perquè si la gent té poc poder adquisitiu al cap i a la fi la pintura acaba essent un extra, però s´ha de lluitar i sembla que el mercat comença a revifar».

Entre els visitants hi havia també moltes ganes de sortir i passejar després d´uns dies tancats a casa per culpa del mal temps. En Gerard Bas, veí de Salt, havia sortit amb la seva dona i els seus fills per fer un volt per la Fira, tal com fan des de fa anys. «Avui la gent aprofita i, després de la pluja, sortim com cargols», va assenyalar. La seva intenció era, sobretot, anar a mirar, malgrat que anys enrere, «quan anàvem sense nens i més tranquils», havien comprat algun quadre.

En canvi, en Ferran Padilla, veí del barri gironí de Mas Catofa, a l´esquerra del Ter, havia decidit baixar fins al centre acompanyat de la seva esposa per tal de participar en la Marató de Donants de Sang i, ja posats, aprofitar per fer un volt per les parades. Padilla era dels pocs que no es queixava de la pluja dels darrers dies, al contrari: «Amb la pluja i la fred, ara tornen a semblar les Fires d´abans, perquè portàvem uns anys que semblava estiu».

Una altra de les fires celebrades ahir va ser la Fira d´Artesans, Brocanters i Antiquaris de Girona, organitzada per l´Associació de Comerciants i Veïns del Carrer de les Ballesteries juntament amb l´Associació de Comerciants i Veïns de Sant Feliu.

Valorar els oficis artesans

En aquesta ocasió, la Fira s´havia marcat un objectiu especial: donar a conèixer el valor dels oficis artesanals i les característiques especials que tenen les peces resultants. És a dir, reivindicar la figura de l'artesà com una manera de treballar, però també d'entendre la seva relació amb l'entorn i la societat on treballa, i entenent que les peces resultants tenen una vessant tècnica molt específica (que necessita un grau d'especialització i d'hores de treball), però que també incorpora l'empremta personal i intransferible de qui les fa.

Així doncs, es va voler recuperar l´essència dels oficis i en l´edició d´aquest any el protagonista va ser l'ofici de la forja. Per tal de divulgar-lo, es van organitzar una sèrie d´activitats que es van repartir en tres punts bàsics. Per un costat, es van fer les demostracions en viu a la pujada de Sant Feliu, on els visitants van poder trobar la forja en estat primari i on el foc i l'aigua van donar forma al ferro. En aquestes demostracions hi van participar forjadors catalans d'alt nivell professional, i amb reconeixement europeu. Per un altre costat, a la Sala Carbonera es va poder veure una exposició col·lectiva de forja artística i escultura en metall i a l´espai Cisterna es va poder veure una mostra de peces de joves artistes que treballen amb metalls a Catalunya. Finalment, al carrer de les Ballesteries es va situar la fira de les parades d´artesans de diferents vessants.

Per tal que els més petits es puguessin iniciar en el món de l´artesania, algunes parades també els van permetre experimentar amb materials i tècniques per tal de fer les seves pròpies creacions, des d´espelmes per decorar de cara a Nadal fins a manualitats fetes amb feltre.