És temps de tardor. És temps de Fires. Sant Narcís ja és aquí i durant 10 dies ens promet portar alegria i diversió convidant a tothom a prendre part a la gran festa major de Girona, la que ja molts consideren la festa de la tardor catalana. L'olor de fires, de castanyes i moniatos, inundarà els carrers i places de la ciutat a partir d'avui i fins al 3 de novembre quan els tradicionals focs artificials tancaran els actes. La suspensió de les barraques de la Copa i dels concerts que s'hi feien (alguns traslladats en horari diürn al Parc del Migdia) ha marcat els dies previs a l'inici de les Fires de Girona.

El programa definitiu inclou més de 200 acivitats lúdiques que inclouen fires i mercats al carrer, música, espectacles infantils, teatre, propostes culturals i animació per a totes les franges d'edat. Amb l'objectiu de ser unes fires inclusives i amb un marcat caràcter solidari aquest any es presenta la novetat que durant la matinal del dia 30 d'octubre les atraccions de la Devesa estaran en silenci. És a dir, estaran adaptades tan acústicament com lumínicament per a nens i nenes que tenen necessitats especials.

Fins ara molta d'aquesta mainada estava pràcticament exclosa o tenia moltes dificultats de prendre part a els fires per aquests transtorns que pateixen. Falta fer un pas més i adaptar també les atraccions a les persones que pateixen algun tipus de problema de mobilitat física. El grup municipal de Ciutadans havia intercedit davant la petició per adaptar el soroll i la llum de les atraccions i s'ha aconseguit, encara que sigui per unes hores del dia 30.

És temps de festa i diversió i això significa no deixar fora a ningú. Segons es va explicar en l’acte de presentació del programa oficial d’aquest any les activitats populars i familiars seran protagonistes, un any més, de les Fires de Sant Narcís amb activitats molt variades.

El pregó anirà a càrrec de la degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Assumpció Puig Hors, qui el passat mes de maig es va convertir en la primera dona que ocupa aquest càrrec des de la creació de l’entitat. Precisament, des de l’Ajuntament de Girona es vol potenciar i reivindicar el paper de la dona i per aquesta raó s’ha apostat per donar tot el protagonisme de l’obertura de les Fires a una dona amb un llarg curículum en el món de l’arquitectura.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va explicar fa uns dies els motius que l’han portat a elegir Puig com a pregonera. «Quan esculls una persona perquè faci un pregó estàs donant un missatge també i per això aquest any hem escollit una dona que representa l’empoderament de la dona en l’àmbit tecnològic, perquè volem donar el missatge de la necessitat de la ciutadania d’apoderar-se davant del món tecnològic i digital; de fomentar les vocacions femenines dins de l’àmbit tecnològic i científic, i també volem posar en valor el lideratge femení. A més, Assumpció Puig és gironina i és una persona que ha portat la gironitat a tot arreu», va indicar.

Després de les paraules de Puig des del balcó de l’ajuntament hi haurà els tradicionals balls de l’Àliga, dels capgrossos i dels gegants de Girona i el retrò de coets i l’anella de foc posterior per donar el tret oficial de sortida a les fires.

Altres actes populars que no faltaran en el programa són la Diada Castellera (que tindrà lloc el diumenge 27 d’octubre), el Sopar Popular que tindrà lloc el dilluns 28 d’octubre, la 38a Trobada de Gegants i Bestiari de Girona del diumenge 3 de novembre i el castell de focs (diumenge 3 de novembre des de Fontajau que un any més serviran per tancar les Fires.

Durant la presentació del programa també es va anunciar que aquest any els dos gegants de la ciutat, l’Anna Gironella i en Carlemany, estrenaran vestits nous. «Coincidint amb el canvi d’indumentària, aquest any aprofitarem l’activitat del «Toc de rams» per retre homenatge a la Núria Berengueret i a l’Anna Breba, que són les modistes que van disse­nyar i confeccionar els primers vestits dels gegants de Girona», va explicar el regidor Carles Ribas fa uns dies durant la presentació del programa. La cercavila gegantera que sempre se celebra el darrer dia de les festes és un dels actes més seguits pels carrers i va des del parc del Migdia fins al bell mig de la ciutat en un recorregut en el qual prenen part totes les colles geganteres.