Sonseca és un municipi molt lligat a l'ofici d'ebenista, i és lloc de trobada cada any de dissenyadors d'arreu del territori per tal de participar a Fermacam, la Fira del Moble que fa 26 anys que se celebra. Precisament per seva condició de municipi petit, a inicis del segle passat va desenvolupar tota una xarxa d'oficis manufacturers i artesanals d'entre els quals va arrelar el d'ebenista, i que la seva producció és a dia d'avui coneguda arreu del món.

Enguany «Fermacam», la Fira del moble de Sonseca tindrà lloc del 16 de maig al 19 de maig. Seran un total de 3 dies en els quals els visitants tindran l'ocasió de passejar pels més de 4.500 metres quadrats dels quals consta el Pabellón Ferial del municipi, lloc on tindrà lloc la mostra.

A la fira s'hi podrà trobar una profunda i àmplia informació i assessorament sobre les últimes novetats, tendències, productes i serveis tant del món del moble així com fabricants, decoradors o proveïdors de parament de la llar. També hi haurà un espai dedicat a la gastronomia gourmet.

Inicis de l'ebenisme al municipi

Si bé a finals del segle XX van aparèixer els primers tallers artesanals, va ser a partir dels anys quaranta del segle passat quan va aparèixer Antonio Moraleda Hijosa, figura clau en l'esdevenir del sector del moble de Sonseca a partir de llavors fins a dia d'avui. Als anys cinquanta Moraleda va participar amb els seus productes a la fira del Moble de Chicago, amb una col·lecció de mobles d'estil espanyol elaborats amb fusta de noguera espanyola, causant una gran acceptació dins del mercat nord-americà. A partir d'aquest moment és quan el moble de Sonseca és conegut internacionalment. És llavors, quan al costat d'altres persones importants dins del sector com Viriato Gómez i la família Ruedas, comença a engranar-se el teixit industrial i artesanal del sector de la fusta a Sonseca i comarca.

Aquestes tres empreses van ser els pilars bàsics, font d'aprenentatge de molts oficials ebenistes sorgits a Castella-la Manxa. A dia d'avui, els tipus de fusta més utilitzats són el roure, el pi, el freixe, la noguera o el cirerer, entre molts d'altres.