Són xifres. Només xifres. I a vegades ens poden resultar fredes però són l'evidència i la demostració de la magnitud d'aquesta crisi sanitària. L'hospital Trueta és el reflex del paper que han tingut els hospitals i ha registrat unes xifres realment espectaculars i que reflecteixen la dimensió d'aquesta pandèmia.

Fins al 25 de juny s'han atès a l'hospital Trueta 1.728 urgències per a pacients amb confirmació o sospita de covid-19, de les quals han ingressat al centre 622 persones i 132 han fet un ingrés domiciliari. Els ingressos totals han estat de 772 pacients amb confirmació o sospita de covid 19. Per primer cop i amb motiu de l'epidèmia es van practicar els ingressos domiciliaris a pacients que havien arribat per la via d'urgència. Després de fer-los el corresponent PCR una part dels pacients van ser comptabilitzats com a ingressats però al seu propi domicili des d'on se'ls va fer el seu seguiment i tractament.

Durant aquests tres mesos han passat per una unitat de crítics del centre gironí un total de 171 pacients (55 han requerit traqueotomia). I la xifra més trista, han mort 97 pacients.

L'activitat a l'hospital va ser frenètica des del primer dia. La jornada amb més ocupació de pacients covid-19 va ser el dia 1 d'abril, quan hi havia un total de 213 pacients confirmats o amb sospita, 63 dels quals estaven a l'UCI, segons les xifres facilitades pel centre amb data de 25 de juny passat.

El dia amb més ingressats crítics i semicrtítics per la covid-19 va ser el dia 8 d'abril, quan hi havia 82 pacients crítics i semicrítics amb covid-19 i 26 més que no la tenien, és a dir, que al Trueta hi havia aquell dia un total de 108 pacients crítics i semicrítics. Al centre hi havia 253 pacients ingressats, el 64% (163 total) dels quals tenien coronavirus. A més, el 50% dels pacients covid eren crítics o semicrítics.

La màxima disponibilitat de llits que ha tingut l'hospital (que no vol dir ocupació) són 291 llits convencionals (més inclosos 36 llits de l'ICO), 77 de crítics i 37 de semicrítics. S'hauria pogut arribar a 326 de convencionals i 86 de crítics. Normalment el Trueta parteix de 291 llits convencionals i 26 de crítics, per tant, l'esforç va ser per disposar de més llits de crítics i semicrítics. En el moment en que s'han utilitzat més respiradors durant aquesta pandèmia se n'han fet servir 77, 70 per a pacients amb covid i 7 per a pacients no covid, segons les dades proporcionades pel mateix centre hospitalari amb data de 25 de juny.

Tot plegat evidencia la gran magnitud d'una pandèmia mai vista fins al moment i que va posar a prova a tot un sistema sanitari.

Trueta: 2079 treballadors de plantilla

L’hospital Trueta disposa d’una plantilla de 2.079 treballadors. Pel que fa a recursos humans, un total de 30 infermeres i 10 auxiliars d’infermeria van passar de tenir contractes parcials a 100%, així com dos metges. Tots els residents van passar a fer jornada de 40 hores, 14 representants sindicals es van reincorporar, hi va haver una desena de professionals que estaven en reducció de jornada voluntària que van renunciar i van passar al 100%, i es van fer contractes a 16 estudiants de l’últim any d’infermeria. Tot un esforç en l’àmbit humà.

Una inversió de 7,7 milions

El Departament de Salut posa en marxa el pla d’estiu en un context de particularitats derivades de la COVID-19. Durant l’estiu el conjunt de la xarxa sanitària s’organitzarà per donar la resposta adequada a les necessitats de la ciutadania,després de la intensa activitat que s’ha dut a terme els darrers mesos. Es destinarà un import de 7,7 milions d’euros al reforç de la plantilla d’uns 436 professionals de l’àmbit de l’atenció primària. Enguany hi haurà una inversió addicional de 5 M€ que se sumen als 2,7 M€ ja previstos per tal de reforçar el sistema.