Un cop superades les setmanes més crítiques de la pandèmia cal fer balanç i avaluar amb detall quina mena de sistema sanitari tenim i què cal fer per evitar cometre els errors que han sorgit durant aquest temps. Els treballadors sanitaris han patit en primera línia les conseqüències admeses per tothom de les limitacions dels mitjans sanitaris. Les primeres setmanes es van fer crides desesperades per disposar d'aparells com respiradors i altres elements tan necessaris a les UCIs donat que hi havia una manancança.

Les iniciatives privades i solidàries van ser fonalmentals per poder revertir en molts casos les situcions crítiques que es van viure en diferents centres sanitaris. Va quedar palesa la manca de mitjans, des de mascaretes i equips EPIs fins a aparells de respiració.

Ara que s'han superat aquestes setmanes els col·lectius de treballadors sanitaris han començat a reivindicar més inversions i ajudes. Fa uns dies, professionals d'infermeria, medicina, zeladors, tècnics i altre personal sanitari es van concentrar davant de la Delegació de la Generalitat a Girona per dir prou a la privatització, a la «mala» gestió i als «pocs» recursos dedicats a la sanitat, i al «desgast» que ha suposat per al sector l'enfrontament diari a la pandèmia, segons van posar de manifest en aquella protesta. «Si el sistema públic de salut no s'ha enfonsat fins ara és perquè els que hi treballem creiem que tothom ha de tenir dret a una sanitat pública i de qualitat», va opinar una infermera que participava en la protesta en representació de bona part del col·lectiu.

Ara és el moment de prendre les mesures necessàries perquè, en el cas que a la propera tardor hi hagi un rebrot, no es tornin a repetir algunes situacions d'aquesta primera fase de la pandèmia.

Un dels majors temors que hi havia durant els mesos de març i abril, en ple pic de la pandèmia, era la manca de llits. Si s'hagués arribat al col·lapse sanitari no hi havia suficients llits per a tots els malalts i afectats. Aquesta és precisament una qüestió que cal resoldre i que el sindicat Satse ja ha alertat. Satse Catalunya subratlla que una de les prioritats de la Conselleria de Sanitat ha de ser reforçar les UCIs davant possibles rebrots de la covid-19 en els pròxims mesos, perquè no poden tornar a produir-se les situacions de caos, saturació i desbordament sofertes a l'inici de l'actual crisi per no comptar amb els suficients llits i professionals.