El fenomen dels smart homes, o llars intel·ligents ha portat noves funcions per als usos comuns que se solen donar a les coses. Aquest és el cas de la il·luminació que ja no serveix només per donar llum a una habitació, sinó que pot anar més enllà de la seva funció principal. La integració de la il·luminació dins d'una llar intel·ligent permet accedir a avantatges com l'estalvi en electricitat, l'increment del confort a l'habitatge o l'habilitació d'un simulador de presència per prevenir robatoris, entre altres funcions disponibles.

Al sortir d'una habitació o de la casa, els llums intel·ligents s'apaguen de forma automàtica, ja sigui per temps, per presència o per tancament centralitzat, el que garanteix un estalvi en electricitat que té el seu reflex a la factura dels seus usuaris.

La il·luminació intel·ligent també permet optimitzar el temps, ja que aquesta tecnologia evita els recorreguts que moltes vegades cal fer per assegurar-se que no es deixa cap llum encès. A través d'un polsador manual, d'un detector de presència, d'una clau electrònica o d'una aplicació mòbil, és possible apagar tots els llums de la casa al mateix temps.

A més, aquesta tecnologia també permet millorar el benestar dins de la llar, ja que amb un sol clic, és possible crear ambients adaptats a cada activitat, mitjançant la combinació de colors i intensitats, el que en el seu conjunt assegura un major confort per a l'habitatge.

Finalment, aquest tipus d'il·luminació també permet desenvolupar funcions útils com la de despertador o de timbre. En el cas de la primera, és possible programar la llum del dormitori perquè s'encengui progressivament, realitzi parpelleigs o brilli amb uns colors en concret per despertar-se de forma més agradable. Per la seva banda, la funció timbre permet avisar a l'usuari que hi ha algú a la porta mitjançant parpelleigs o canvis de colors quan es troba en un lloc on no se sent el timbre.

La tecnologia també ha millorar la seguretat dels habitatges amb càmeres intel·ligents. Es tracta d'aparells que es connecten al telèfon mòbil i permeten identificar cares i avisar al propietari quan detecta a una persona desconeguda. Amb l'arribada de l'Internet de les Coses, l'ús de dispositius de seguretat suposa una de les principals aplicacions en què la tecnologia pot facilitar les vides de les persones. El fet que tothom (o gairebé) posseeixi smartphones permet utilitzar aquests dispositius.

Un altre dels revolucionaris aparells tecnològics que han entrat en els habitatges són els altaveus intel·ligents. Es tracta d'uns electrodomèstics que són capaços de respondre a les nostres preguntes, però sobretot han estat dissenyats per controlar altres dispositius intel·ligents de la llar, com els llums o les persianes, i per funcionar com un reproductor de música. A més, l'aparell està capacitat per endevinar el que volem escoltar si li demanem alguna cosa diferent (per a això es basa en l'historial de cançons). Els serveis van més enllà i tambér permet saber la predicció metereològica i les notícies d'última hora.