El detall, la confecció a mà, la reutilització i la utilització d'elements sostenibles estan a l'ordre del dia. Un exemple és el creixent interès per l' slow deco, una tendència que promou adornar la llar amb mobles fabricats segons criteris sostenibles i d'acord amb condicions de treball just.

Rescatar mobles vells. Donar una segona oportunitat a una cadira vella en comptes de tirar-la a les escombraries, tapissar-la i col·locar-la en un lloc destacat de la llar. Fabricar una taula amb material reciclat. Aquestes són algunes idees que inclou el fenomen de l' slow deco, la decoració sostenible.

Aquesta nova tendència, però, no només s'aplica a objectes reciclats, sinó també a aquells mobles nous fabricats de forma sostenible. És a dir, que la fusta emprada en la fabricació tingui el seu origen en boscos gestionats sosteniblement i que proporcionen beneficis ambientals, socials i econòmics en les regions on es troben. També es té en compte que les pintures no hagin estat barrejades amb dissolvents químics, i que les teles siguin naturals confeccionades per artesans.

Aquesta tendència no només se centra en la decoració, sinó que va més enllà, tenint molt en compte l'actitud de la persona que decora i viu a la llar. No és només un estil decoratiu, és també una filosofia de vida, que permet gaudir de tots i cadascun dels racons de la llar. Les cases amb aquesta tendència slow conviden a viure el dia a dia d'una forma més pausada i tranquil·la, deixant de banda l'estrès que sol envair la vida diària.

Els espais oberts amb llum natural, la decoració simple i poc carregada, les plantes interiors i l'ús de mobles sostenibles aporten un ambient slow a la llar.

Decorar amb palets

Una idea que s'inclou dins la tendència de l' slow deco és la fabriació de mobles amb palets. Aquest material s'ha convertit en una de les peces preferides a l'hora de decorar les llars. Es tracta d'una opció senzilla i barata que dona un toc vintage als diferents espais de l'habitatge. El seu principal avantatge és, sens dubte, el preu, ja que no s'han de desemborsar diners per adquirir-ne un. Es pot anar a magatzems o empreses de transport que acostumen a optar per llençar-los.

Encara que n'hi ha de diferents materials, els més utilitzats són els de fusta. Només es necessita una mica de temps i molta imaginació per decorar tant espais interiors com la cuina, el menjador o les habitacions, com exteriors si es compta amb un jardí o una terrassa.

Construir taules amb palets s'ha convertit en un dels usos més estesos. Al menjador o a la cuina, les taules són el centre de reunió i una peça fonamental a l'habitatge. Si s'opta per fabricar-les amb palets es donarà una essència diferent a l'estada. Una altra opció és fer un llit amb palets, una cosa relativament fàcil. S'ha de tenir cura i optar per un material consistent i durador, ja que es tracta d'una inversió a llarg termini. El millor és aconseguir palets sencers, ja que nomès s'hauran de polir, envernissar, pintar i unir-los entre si.

Amb els palets també es pot fer una prestatgeria. En la majoria de les ocasions no cal afegir res més a la peça de fusta, però si es vol una cosa més específica com una prestatgeria múltiple es pot muntar superposant diferents pisos i creant una peça única.

Per altra banda, les cadires, els sofàs o les butaques de palets són ideals per al jardí o la terrassa. El primer que s'ha de fer per construir una peça com aquesta és desmuntar el palet i polir els llistons. Per muntar el seient de la cadira s'han d'utilitzar esquadres i cargolar els llistons que faran de potes. Amb el suport s'ha de fer el mateix i col·locar un travesser a la part superior perquè no se separin. Finalment, s'ha d'envernissar i pintar el moble.

Sens dubte, l'opció més fàcil de totes és fer un penjador, ja que tan sols es necessita la peça de fusta i l'aplic que faci de suport. Per penjar claus, roba, bosses, estris de cuina... les opcions són múltipes i molt funcionals i, a més, es donarà un toc diferent a l'habitatge.

Espais oberts i funcionals

La tendència slow deco promou els espais oberts i funcionals. Es tracta d'eliminar obstacles, com portes i envans, entre les diferents habitacions perquè d'aquesta manera estiguin connectades entre si. Aquest tipus de llars acostumen a tenir el menjador i la cuina en el mateix espai, sense cap porta entremig.

L'aprofitament de la llum natural és fonamental en aquest tipus de decoració. S'ha de deixar que la llum de l'exterior entri a la llar. Per a això, s'ha de col·locar finestrals grans a l'habitació principal, per així deixar pas a la llum natural.

El rebedor, una zona important

La tendència slow deco promou que l'entrada de la llar sigui un espai on retenir i captar i no un lloc que convidi a marxar de casa. Per això, ha de ser un lloc acollidor. La millor opció és utilitzar colors clars i neutres per pintar: beixos, gris clar, blanc... D'aquesta manera se sent aquesta sensació de calma i tranquil·litat només d'entrar per la porta. A més, és molt important que hi hagi un espai on deixar les claus, el mòbil i on penjar els abrics o la bossa. Una bona idea és col·locar un petit banc (pot ser de fusta clara, fet amb palet) on poder seure i deixar les coses.

Un dormitori «slow»

La fusta és essencial perquè el dormitori sigui acollidor. Un capçal de fusta o les tauletes de nit poden aportar aquest punt de calidesa. Les tonalitats clares en els texits també són molt importants i per als llençols el blau o el verd.