En els últims anys han proliferat en moltes ciutats els coneguts com a horts urbans, és a dir, un sistema de cultiu pensat per poder produir de manera autònoma hortalisses en un pati, terrassa o balcó, deixant de banda els intermediaris. Aquest fenomen neix de la voluntat de recuperar un dels oficis més antics del món, l'agricultura, i de la necessitat de produir petites quantitats de verdures variades per a l'autoconsum.

Un hort urbà inclou tres elements bàsics, tal com apunta la web horturba.com: una o diverses taules de cultiu d'acer galvanitzat de 140x70 cm, un sistema de reg gota a gota per gastar el mínim d'aigua i un substrat especial a base de compost per garantir una bona collita.

A partir d'aquí, el cultiu esdevé un element transformador que pot anar molt més enllà de la cuina. D'una banda, a part de les típiques verdures i hortalisses que se solen plantar, com són enciams, cebes, tomates o pastanagues, hi ha moltes altres plantes, les anomenades «males herbes», que són necessàries per atraure polinitzadors i que també tenen propietats medicinals i gastronòmiques molt desconegudes per la població.

Les plantes també poden contribuir a la salut amb un coneixement de les seves propietats medicinals. Plantes com la murtra, el porro, el safrà o la sajolida són generalment desconeguts per la població, i en canvi poden ajudar a tractar problemes de tos, cremades o dolors reumàtics.

En aquest sentit, Fra Valentí de la Serra, autor de nombroses publicacions sobre herbes remeieres i col·laborador habitual del Calendari de l'Ermità, assegura al seu volum Tornar als remeis de sempre, que hi ha herbes, com ara la cua de cavall, que es fan servir des de l'edat de pedra. En el cas del llentiscle, indica que «ja l'empraven els egipcis per momificar els cadàvers, perquè és un dels millors conservants que es coneixen». Per això sosté que serveix per a les malalties de la pell i les petites infeccions bucals.

Reivindicar els ancestres

Ja fa 4 anys que el Col·lectiu Eixarcolant posa en marxa una jornada a Igualada única a Europa per reivindicar el coneixement ancestral de les plantes remeieres. La 4a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, que es farà el proper 7 d'abril a l'Espai Cívic Centre i al Casal del Passeig del municipi, constarà de diversos tastos, un cicle de xerrades tècniques i divulgatives, tallers, presentacions de projectes i una cinquantena d'expositors, entre d'altres activitats que giraran entorn de la gastronomia i la tradició.

L'entitat organitzadora defensa la recuperació de les plantes silvestres autòctones al nostre dia a dia per tal d'adaptar-ne els usos tradicionals a un model agroalimentari més saludable, sostenible i socialment més just.