La identificació dels animals de companyia ha permès recuperar més de 5.000 mascotes que s'havien perdut a Catalunya el 2018. L'Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia és un servei del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (COVC) iniciat de manera pionera a l'Estat fa 32 anys.

La identificació és obligatòria legalment i és una eina important per retornar els animals als propietaris en cas de pèrdua, i també per combatre els abandonaments. D'altra banda, l'arxiu ha registrat 94.719 altes de nous animals: 65.460 a Barcelona, 10.860 a Tarragona, 10.226 a Girona i 6.143 a Lleida. La resta corresponen a altes amb domicili diferent de les demarcacions catalanes.

Es pot iniciar el procés de localització per denúncia del propietari de l'animal o bé de la persona que l'ha trobat. En la primera categoria es van registrar 2.184 denúncies, de les quals 1.494 es van resoldre amb el retorn de la mascota al seu amo. A més, l'arxiu va rebre 4.110 avisos de troballes d'animals, aconseguint retornar als amos 3.522 mascotes.

El Consell, que també ha remarcat que l'arxiu és fonamental per combatre l'abandonament d'animals, ha recordat que qualsevol ciutadà que vegi una mascota perduda pot cridar a l'AIAC o a veterinaris, protectores, policies i ajuntaments per informar de la troballa. Totes les persones propietàries de gossos, gats, fures i altres animals salvatges en captivitat estan obligades a registrar les seves mascotes. Segons indica el COVB, abans de donar-los d'alta al cens municipal, cal identificar-los electrònicament amb un microxip homologat i obtenir el document sanitari veterinari. La identificació de la resta d'animals és voluntària.

La identificació serveix, en primer lloc, per lluitar contra el maltractament d'animals i per evitar males praxis, com ara el tall de cues o orelles, així com per fomentar la tinença responsable i el benestar dels animals de companyia. A més, és obligatòria per obtenir el passaport corresponent, expedit pels veterinaris. L'arxiu està connectat internacionalment, ja que l'AIAC forma part de la Xarxa Espanyola d'Identificació d'Animals de Companyia (REIAC) i està connectat a la xarxa internacional d'arxius PETMAXX, creada per simplificar la recuperació d'animals domèstics perduts i el retrobament amb els propietaris. Aquests arxius són eines de recerca que permeten indagar simultàniament en nombroses bases de dades animals, mitjançant la introducció del número del xip de l'animal perdut.

Més veterinaris

L'any 2018 s'ha perfilat com el millor en quan a augment d'ocupació en l'àmbit de la veterinària de l'última dècada. Així ho reflecteix l'última Enquesta de Població Activa (EPA) publicada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així, segons recull Animal's Health, el número de veterinaris ocupats s'ha incrementat fins arribar als 24.200, dels quals més de la meitat són dones (16.800), 6.800 més que fa una dècada. L'any 2008 hi havia 16.000 veterinaris en actiu, una xifra que ha pujat fins als 24.200 actuals.

De fet, la xifra de veterinàries ocupades actual supera el número d'ocupats total de deu anys enrere. D'altra banda, des del 2016 la tendència d'ocupació d'homes veterinaris ha anat a la baixa, passant dels 9.900 fins els 7.400 actuals.