Medi Ambient

La contaminació causa uns 21.000 morts a l´any a Espanya

Els factors ambientals són responsables d'un 5 per cent de la càrrega de malaltia

06-06-2017Meneame
La font principal de contaminació són els cotxes
La font principal de contaminació són els cotxes

EFE | BARCELONA L'exposició a contaminants ambientals causa almenys 21.000 morts a l'any a Espanya, de les quals 15.000 són atribuïbles a la contaminació atmosfèrica, segons l'estudi de la Càrrega Global de Malaltia (GBD), en què ha col·laborat l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

L'investigador d'ISGlobal que ha participat a l'estudi, David Rojas, ha qualificat la situació d'«inacceptable» i ha puntualitzat que «a l'estudi únicament s'inclouen aquells factors de risc sobre els quals existeix una causalitat plenament contrastada i per als quals hi ha dades per als 195 països analitzats, pel que es tracta d'estimacions conservadores».
«En qualsevol cas, el verdaderament greu és que es tracta de morts que no haurien de produir-se, ja que sabem les causes i podríem evitar-les prenent mesures decidides per eliminar la contaminació», sentencia.

Els contaminants inclosos en aquest estudi són únicament les partícules en suspensió, l'ozó, el plom i el radó, mentre que entre els que han quedat sense comptabilitzar destaquen el soroll, els òxids de nitrogen (NOx), els raigs UVA o els pesticides.

D'acord amb aquestes dades, els investigadors estimen que els factors ambientals són responsables d'un 5 % de la càrrega de malaltia de la població d'Espanya, mentre que en el cas de la Unió Europea la càrrega ambiental és del 6% i la mitjana mundial ascendeix al 13%.

De la mateixa manera que ocor­ria en edicions anteriors d'aquest estudi, l'exposició ambiental que constitueix més risc per a la salut a nivell global és la contaminació de l'aire per partícules en suspensió. A Espanya, la font principal d'aquest tipus de contaminació són els vehicles motoritzats.

Segons aquest estudi, a tot el món s'estima que les partícules en suspensió provoquen més de 4,2 milions de morts anuals i donen lloc a més de 167 milions d'anys de vida sana perduts o anys de vida ajustats per discapacitat (AVAD).
L'estudi denuncia que al llarg de l'última dècada s'ha produït un increment d'un 7,8% en les xifres globals de mortalitat atribuïda a les partícules en suspensió, un fet al qual ha contribuït l'augment de la població.

En el marc del Dia Mundial del Medi Ambient Rojas ha demanat «més implicació tant per part de les administracions com de la pròpia ciutadania per reduir les emissions de contaminants i, en concret, de les partícules en suspensió».

«Les administracions han de promoure un disseny urbà que millori la salut pública, mentre que la població general pot ­desenvolupar un paper decisiu a través de l'elecció de la manera de transport», assenyala l'investigador.
Iniciat en els anys 90, l'estudi de Càrrega Global de Malaltia (GBD) porta 25 anys recollint i analitzant dades relatius a mortalitat prematura i discapacitat en 195 països i compta amb un consorci de més de 2.300 investigadors de tot el món.