Medi Ambient

Immersió en el món de la cigonya

Un total de 600 escolars de l'Alt Empordà participen en la Jornada Escolar d'Anellament de pollets de Cigonyes al Parc del Castell de Peralada

06-06-2017Meneame
Alumnes de primària de l'Alt Empordà van participar a la jornada
Alumnes de primària de l'Alt Empordà van participar a la jornada

DDG | PERALADA El Parc del Castell de Peralada va acollir el passat divendres 26 de maig la sisena edició de la Jornada Escolar d'Anellament de Pollets de Cigonyes. Una activitat de caràcter pedagògic i naturalista, en la qual, aquest any, van participar més de 600 alumnes de primària de 13 escoles de la comarca.

Durant la jornada, integrada dins la Setmana de la Natura, els més petits van aprendre el procés d´anellament de pollets de cigo­nyes, que consisteix en la col·locació de dues anelles a cada cria de cigonya: una anella d´alumini del Departament de Medi Ambient i una de blanca distintiva de l´indret on s´anellen. Els alumnes, a més, van poden tocar les aus nounades.

La reintroducció de la cigonya blanca, Ciconia ciconia, va néixer per la sensibilitat que els propietaris del recinte, la Família Suqué-Mateu, van mostrar per la presència d´aquesta espècie a Peralada. L´any 1996, amb la col·laboració del llavors director del Parc dels Aiguamolls de l´Empordà, Jordi Sargatal, es van portar 30 exemplars de cigonya des de diferents pobles de la província de Càceres. Aquestes cries van passar dos anys en un gran aviari tancat, amb l´objectiu que perdessin el seu instint de migració. A la primavera del 1998 van néixer les primeres cries al parc. Des d'aleshores, la colònia de cigonyes ha anat creixent fins l´actualitat, que compten amb 31 parelles.

Va ser a partir de l´any 2011, en veure l´èxit del programa de reintroducció, que la Fundació Castell de Peralada va començar a organitzar unes jornades en què nens i nenes escolar de diferents centres de la comarca, podien anellar les cries nounades d´aquestes aus al Parc tot seguint les indicacions de Jordi Sargatal i Oriol Clarabuch, ornitòlegs i, Jaume Bosch, conservador del Parc. Aquest any, l´activitat ha comptat amb 600 alumnes en edats compreses entre els 3 i els 12 anys, provinents de catorze centres.