Medi Ambient

Més de trenta activitats per celebrar la Setmana de la Natura a Girona

Durant aquests dies s'organitzen a la província diferents jornades que tenen per objectiu la conservació de la natura i el medi ambient

06-06-2017Meneame

RAQUEL GIRONÈS | GIRONA Cada dia hauríem de ser respectuosos amb l´entorn i els recursos naturals. Per això, sempre va bé celebrar una cita per recordar-ho, com és la Setmana de la Natura, que va començar el divendres i s´allargarà fins al diumenge 11 de juny. Una setmana que gira al voltant del Dia Mundial del Medi Ambient que es va celebrar el dilluns 5 de juny arreu de Catalunya.

La Setmana de la Natura és un moment de l´any per prendre consciència de la necessitat de conservar el medi ambient i el nostre patrimoni natural. Durant aquests dies, s´organitzen més de 300 activitats arreu de Catalunya, de les quals 31 es realitzen a la província de Girona. Totes elles tenen per objectiu la conservació de la natura i el medi ambient, per a joves i per a grans, al mar, a la muntanya i a la ciutat.

Papallones a la panxa
Des de Cruïlles la proposta és descobrir el món de les papallones. El Consorci de les Gavarres va organitzar el passat dissabte la jornada «Papallones a la panxa» per tal de conèixer un xic més les papallones que hi ha a les Gavarres i, en concret, al voltant del riu Daró. A través d'una passejada, els participants van poder fixar-se amb les papallones de l´indret, així com veure ambients de ribera, de conreu i de bosc. La marxa va comptar amb les explicacions de Jaume Oliveras i Jordi Compte, els quals van explicar el tipus d´espècies que hi ha a la zona i quina informació ens aporten. Cal destacar que les papallones són un bon bioindicador de la salut dels nostres ecosistemes, per això és important conèixer aquesta espècie.

Introducció als opistobranquis
A Tossa de Mar es va organitzar dissabte un curs pràctic d'introducció als opistobranquis. En una sessió teòrica inicial, una desena de submarinistes van tenir l´oportunitat de conèixer la biologia dels opistobranquis, popularment coneguts com a llimacs de mar, un grup heterogeni de petits mol·luscs marins. Posteriorment es van posar els coneixements en pràctica amb dues immersions per ensenyar a buscar i identificar els opistobranquis més comuns en el seu hàbitat.

Les dues immersions es van fer a la Mar Menuda, però també es van visitar altres paratges. El curs va finalitzar amb una posada en comú de les espècies observades i les fotografies preses durant les immersions.

Fira Begur Sotaigua
Dins la Setmana de la Natura també té lloc la Fira Begur Sotaigua, dedicada al món del busseig que es va celebrar durant el passat cap de setmana. La gran novetat d´aquesta edició és el concurs de vídeos submarins, que ha comptat amb 45 filmacions. En aquesta edició es manté les activitats dedicades als escolars, els batejos submarins, conferències i la neteja del fons marí a la reserva de Ses Negres, que va permetre l´any passat localitzar l´alga invasora d´origen tropical Caulerpa cylindracea.

La fira està organitzada per l´Associació Sotaigua i compte amb la col·laboració de l´Ajuntament, l´Associació de Comerç i Turisme, la Diputació de Girona i la Generalitat.

Un hotel d'insectes
En el Centre de Biodiversitat de Planoles estan preparant la construcció d´un hotel d´insectes gegant, de més d´11 metres de llarg amb l´objectiu que sigui el més gran del món. En la Setmana de la Natura, el centre iniciarà l´emplenat de l´hotel, amb un munt de substrats diferents.

La jornada tindrà lloc el proper dissabte 10 de juny. Amb punt de trobada al matí a l´Ajuntament de Planoles, els assistents coneixeran com funcionen els hotels d´insectes per passar després a muntar les capses. Un hotel d´insectes és un refugi on aquests organismes poden criar-hi o restar protegits durant les temporades desfavorables.

Les activitats dels Natus
A la ciutat de Girona també es duran a terme diferents activitats per celebrar la Setmana de la Natura. L´Associació de Naturalistes de Girona va celebrar una sortida familiar guiada per la Vall de Sant Daniel on els participants van poder descobrir alguns indrets amagats d´aquesta vall tan bonica a tocar de Girona.

Una altra de les propostes és una trobada Green Drinks sobre turisme responsable, el proper dimecres, 7 de juny, al Bar Campus (plaça de Sant Domènec,1). Es tracta d´una iniciativa de l'Associació de Naturalistes de Girona que proposa trobades amb persones interessades en temes ambientals.

Aquest dimecres, la trobada girarà entorn de quin és el millor model turístic que ha de tenir una ciutat com Girona.