Després d'un estiu extremadament calorós sembla innegable que el temps i també el clima estan canviant. La vinya acusa aquests períodes de tanta calor. «En episodis extrems la planta es col·lapsa, tanca els estomes i atura el metabolisme», ens explica en Josep Serra, propietari i enòleg de La Vinyeta. I afegeix: «Aquests períodes acaben tenint un impacte en la fisiologia de la planta, en la maduresa del raïm i finalment en el perfil dels vins resultants». El canvi climàtic és tot un repte per a l'agricultura i per a la viticultura en particular. «Els viticultors i els cellers som víctimes d'aquests canvis però no podem amagar que amb la nostra activitat en som també responsables», continua.

La Vinyeta s'ha marcat com a objectiu fomentar la reutilització i eliminar els envasos d'un sol ús, especialment els de plàstic. Des de fa uns mesos, el celler participa en el projecte Rewine per a promoure la reutilització d'ampolles de vi. L'objectiu és evitar la generació de residus així com de gasos d'efecte hivernacle. Aquest és un projecte pilot impulsat per la UE i en el qual participen quatre cellers catalans pioners, alguns comerços i distribuïdors.

No fa tants anys que les ampolles de vidre i també d'altres envasos es retornaven a la botiga i es podia recuperar part de l'import abonat. Potser semblava una fórmula caduca en un moment en què s'apostava pel model «utilitzar i llençar». Aquest consum irracional s'està demostrant insostenible en un món que té els recursos finits i on ja no hi cap més brossa.

La reutilització de les ampolles de vi és molt més eficient energèticament que el reciclatge. Les ampolles buides dels vins de La Vinyeta es recullen en el mateix celler i també en establiments col·laboradors com les carnisseries Serraplà. Llavors s'envien a una planta on treuen les etiquetes i netegen les ampolles per tornar a ser utilitzades al mateix celler.

En menys d'un any, La Vinyeta ha recuperat unes 5.000 ampolles buides. «Això només ha estat el començament; creiem que podrien ser moltes més. És fonamental tenir la complicitat de la gent per què aquest sistema sigui viable», comenta en Josep.

Durant els dies de la Mostra del Vi de Figueres es podran retornar les ampolles de vi buides de La Vinyeta al mateix estand. La Vinyeta va néixer el 2006 de la mà de Josep Serra i Marta Pedra. En aquest temps ha destacat pel seu dinamisme i caràcter emprenedor.

Aquest és un celler de portes obertes. S'hi poden realitzar visites, tastos i tot tipus d'activitats. El 2017 va ser reconegut com el millor celler d'enoturisme del país. L'oferta de vins també mereix especial atenció. ­L'any passat l'Associació Catalana de Sommeliers el va escollir el Millor Celler 2018 per votació dels seus més de 500 socis professionals.