La proliferació de noves tecnologies xarxes de dades de cinquena generació (5G), la tecnologia de cadenes de blocs Blockchain i els sistemes basats en la Intel·ligència Artificial (IA) seran les tecnologies que marcaran el 2019, segons l'organització de serveis professionals de consultoria BDO.

L'empresa BDO va presentar fa dues setmanes un informe en el qual va recollir les deu principals tendències tecnològiques de cara a aquest any, orientades especialment a les empreses, en un context actual de transformació digital creixent, com ha valorat l'empresa en un comunicat.

Així, la consultoria prediu que el 2019 serà l'any de proliferació de les noves tecnologies, entre les quals es troba el 5G. Després de provar-se per primera vegada a diverses ciutats nord-americanes, s'espera que el seu ús estandarditzat s'acabi consolidant enguany.

La tecnologia 5G suposarà velocitats de processament i descàrrega de dades més àgils i també incrementarà la connectivitat, la productivitat, el nombre de dispositius amb connexions Wifi i la implementació de l'anomenat «Internet de les Coses» (IoT) per part de les empreses, la qual cosa els permetrà digitalitzar els seus processos de fabricació.

Un altre sistema que s'espera que evolucioni cap a la seva implementació és el «Blockchain», ja que la seva aplicació permet a les empreses protegir la seva informació, verificar-ne la identitat i mantenir registres d'informació de forma incorruptible.

La Intel·ligència Articial (AI) es presenta com una altra de les grans aplicacions per a les empreses, i segons les xifres que presenta la consultoria, s'espera que el percentatge de rellevància que se li va atorgar el 2018 (28%) augmenti aquest any. Entre els seus usos destaquen la detecció i la resposta als possibles atacs cibernètics.

La seguretat, clau a l'empresa

Entre els principals reptes internacionals per a les empreses, BDO ha destacat d'una banda la protecció de dades i la ciberseguretat, sense que això impliqui retallar en innovació i experimentació; i de l'altra calcular els riscos derivats de la transformació tecnològica enfront dels seus benecis.

En l'àmbit internacional, la Unió Europea té al davant el gran repte d'establir noves regulacions per assegurar una protecció de dades eficient, un repte que han començat a dur a terme organismes com el Tribunal de Justícia de la UE amb sancions a Facebook i Google. A Espanya, la ciberseguretat és una de les prioritats estratègiques del 2019 per al 45% de les empreses, segons l'informe.

De la mateixa manera, s'espera que proliferin el nombre d'organismes als EUA encarregats de vetllar pel compliment d'aquest tipus de regulacions. Això afectarà empreses especialitzades en drons, vehicles autonòmics i dispositius IoT, entre altres.

En el terreny espanyol, BDO ha ressaltat que per al 38% de les empreses la ciberseguretat és una prioritat estratègica per aquest any. Segons l'estudi, les empreses espanyoles són cada vegada més conscients que el cost d'un atac és superior al de la protecció preventiva, però no tots incorporen aquest risc al seu pla de negoci, encara que sí que s'està modificant el tradicional model de seguretat cap a un enfocament orientat al crim online i la ciberdefensa.

S'espera que les empreses tecnològiques emergents siguin més propenses a cooperar i col·laborar entre elles per tal d'obtenir millors resultats i beneficis.

En el sentit dels canvis interns a les empreses, l'externalització de processos serà clau a les àrees de recursos humans.