Les comarques gironines s´han convertit en tot un paradís per als amants i practicants del golf i, per extensió, òbviament també per als aficionats del pitch&putt. Aquest és un esport que té els seus orígens envidentment en el golf. Són molts els practicants que han optat per aquesta modalidat atès que les seves característiques són com les del golf però hi ha més facilitats per a la seva pràctica. Tothom que vulgui pot intentar llançar-se a praticar-lo.

Tot són facilitats per a la gent que el vulgui practicar. Els camps i els terrenys on es juga són bastant curts, res a veure amb les grans extensions dels camps de golf. Solen tenir 9 o 18 forats i, segons es fomenta des de la federació de pitch&putt, les sortides són de superfícies artificials, el sistema es de hàndicap propi i es disposa igualment d´una estructura organitzativa i competicions pròpies. Segons s´assegura textualment des de la federació, l´objectiu «de l´esport del pitch&putt és fer un recorregut de 18 forats en el menor nombre de cops fins a ficar la bola en cada un dels forats. Cada forat es pot fer en 3 vegades i el total de 18 forats en 54. Els cops de més de 54 que es fan es diu que es fan sobre par i els de menys, sota par».

Ja tenim les primers nocions bàsiques per a la pràctica. Des de la federació també es vol posar en relleu i de manifest que aquest és un esport obert a tothom i per a totes les edats, a partir de només els 4 anys. Els preus per a la seva pràctica són molt assequibles i no es necessita cap llicència per jugar.

En aquest cas no hi ha tampoc cap divisió entre homes i dones. Les competicions esportives són conjuntes. Per disputar tot un terreny de joc només calen entre dues i tres hores. Des de la federació també s´insisteix que els camps són sostenibles, ja que la seva superfície és reduïda (6-8 ha), requereixen poca aigua, i poque despeses per al manteniment.

A Catalunya la distància màxima és de 120 m per forat i 1.600 metres per al recorregut de 18 forats en competicions locals, i 90 metres per forat i 1.200 metres en competicions internacionals, segons es recull des de la federació. El cop de sortida té per objectiu deixar la bola prop del green (superfície on la gespa es més curta). En cas de deixar la bola al green, es jugarà amb el putt per ficar la bola al forat.

En cas de no arribar al green, es farà una vegada que es diu «xip» amb l´objectiu de deixar la bola al green el més a prop possible del forat. L´objectiu es fer 3 vegades (par) o menys de 2 vegades (birdie) o 1 cop (hole in one). El hàndicap és el que mesura (puntuació) si un jugador és més bo que un altre.

Amb aquestes petites nocions serà molt fàcil provar sort en el món i la pràctica d´aquest esport que ens pot aportar grans satisfaccions personals i, a més, saludables.