Quina es la manera segura per evitar les continues trucades de companyies oferint el seus serveis -normalment telefóniques i eléctriques-, la llista Robinson funciona o recomeneu altres solucions ???. Gràcies.

La llei de consumidors i usuaris estableix que aquestes trucades no es poden fer abans de les 9 hores ni desprès de les 21 hores, ni en festius o caps de setmana. Les trucades automàtiques requereixen el permís exprés del consumidor, i no es poden fer si està inscrit en un fitxer d’exclusió d’enviament de comunicacions comercials.

A més, el consumidor té dret a oposar-se a rebre comunicacions comercials no desitjades; quan es rebi una primera oferta comercial, pot manifestar el seu dret a rebre noves ofertes i a que se li faciliti un número de referència de la seva oposició. Si ho sol·licita, li tindria que fer arribar un justificant d’haver fet l’oposició.

Com sol passar, aquesta és la teoria, que no sempre coincideix amb la pràctica. Per això, els consumidors tindríem que ser conscients dels nostres drets i a exercitar-los. Així, si rep trucades fora de l’horari permès, posi una denúncia a l’Agència Catalana de Consum; manifesti a l’interlocutor el seu dret a no rebre ofertes de l’empresa i a que li faciliti un justificant; i si s’inscriu a la llista Robinson i encara així rep trucades, denunciar-ho a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Miquel GARCIAS MIQUELAdvocatPRAT SÀBAT ADVOCATS