Quan vaig començar a l´empresa on treballo, vaig firmar una clàusula per la que cedia els drets de propietat intel·lectual a l´empresa en cas que es registrés una patent fruit de la meva feina. Com que l´empresa està vulnerant molts drets laborals (horaris excessius, retards en les nòmines, etc.) he decidit plegar perquè tinc ofertes de la competència. En els darrers mesos he començat a desenvolupar una nova tecnologia, però encara queden mesos de feina per a estar acabada i patentada... Si marxo a una altra empresa i segueixo desenvolupant aquesta tecnologia i acaba essent patentada, ... l´empresa on sóc ara pot reclamar alguna cosa? Luis

En primer lloc, la transmissió a l'empresari dels drets d'explotació de l'obra creada en virtut d'una relació laboral es regeix pel pactat en el contracte. El mencionat pacte ha de realitzar-se per escrit com és el seu cas.

Per altra banda, la cessió de l'obra no té per què abastar la integritat dels drets de propietat intel·lectual, sinó solament els principals o més rellevants, p. ex., la seva explotació segons la seva actualitat.

En tot cas, si el projecte no està acabat i no el protegeix cap patent o està registrat el registre corresponent segons l'obra que es tracti, el problema ja no serà de propietat intel·lectual o industrial sinó de si pot haver-hi competència deslleial o no. Això dependrà de si hi passa o no informació d'una empresa a l'altre o només el seu coneixement sobre una matèria com a tècnic o professional qualificat.

Luis MORENO PRATAdvocatPRAT SÀBAT ADVOCATS