Fa 20 anys que treballo de lampista a Arbúcies amb 6 treballadors. La meva empresa es queda ´sempre´ les hores que sobren del conveni. Enguany sobren 50 hores i crec també que se les quedaran. Què passa si m´agafo els dies de vacances que em falten per la força? Em poden acomiadar?

10-01-2018Meneame

Pregunta completa: Hola sóc en Rafael, fa 20 anys que treballo de lampista a Arbúcies amb 6 treballadors. Fa un any em vaig dirigir a vostès perquè la meva empresa es queda "sempre" les hores que sobren del conveni. No sé què fer. Enguany sobren 50 hores i crec també que se les quedaran. Per agafar les vacances de Nadal del 27 al 7, em falten 2 dies perquè vaig fer 15 dies laborables a l'estiu i 2 ponts "presos per la força" que ells descompten dels 22 dies laborables anuals que és il·legal crec. Què passa si m'agafo els dies que falten per la força? Em poden acomiadar? Això no em preocupa sinó que ho facin sense indemnitzar.

En primer lloc, respecte a les hores de conveni, dir-li que si ha treballat més hores de les que marca el conveni col·lectiu, es consideraran aquestes com hores extraordinàries i, per tant, pot reclamar que li siguin pagades.

En segon lloc, respecte als dies de vacances s'ha de tenir en compte que l'article 38 de l'Estatut dels treballadors senyala que les vacances han de ser consensuades entre empresa i treballador. Això vol dir que cap de les dues parts pot imposar a l'altre la realització de les vacances. Si l'empresa li imposa la realització d'un dia o dies en concret pot impugnar aquesta mesura, ara bé el que no pot fer vostè és agafar-les unilateralment i si ho fa, pot ser sancionat i amb raó per l'empresa. Depenen dels dies que no vagi a treballar així serà la sanció, que podria arribar a l'acomiadament si són tres dies consecutius o cinc alterns en un període d'un mes tal com marca el Conveni col·lectiu que li és d'aplicació.

Luis MORENO PRAT
Advocat
PRAT SÀBAT ADVOCATS