Bona tarda, m’agradaria saber què passarà aquests dies que hi ha coronavirus i en algunes empreses han decidit que es facin torns per treballar i es treballi en dies alterns. Els dies que no es treballin, aquestes hores ens les poden fer recuperar més endavant? Com es cobrarà aquests dies? Això on està regulat?

Dependrà de les mesures concretes que hagi adoptat l’empresa. En principi, la millor forma de regular la situació que descriu seria que l’empresa tramités un ERTO (expedient de regulació temporal d’ocupació).

Les hores extres s´han de gastar en un període concret o no caduquen?

L'Estatut dels treballadors indica que mitjançant conveni col·lectiu o, si no n'hi ha, contracte individual, s'optarà entre abonar les hores extraordinàries a la quantia que es fixi, que en cap cas podrà ser inferior al valor d'una hora ordinària, o compensar-les en temps equivalents de descans retribuït. En absència de pacte respecte a això, s'entendrà que les hores extraordinàries realitzades hauran de ser compensades mitjançant descans dins dels quatre mesos següents a la seva realització.

Hola! Si dino a l´oficina, he de fitxar les hores de feina amb horari partit?

Els temps de descans -esmorzar, dinar, fumar...- no es considera temps efectiu de treball, per tant les pauses haurien de ser enregistrades per tal de computar només el temps efectiu de treball i que, al mateix temps, es compleixen per l'empresa els temps de descans obligatoris durant la jornada de treball.

Si treballo per a una empresa amb dues seus i m´he de desplaçar habitualment, he de fitxar quan surto de casa o quan arribo a la feina?

Els trajectes des del domicili a la feina a l'inici de la jornada o des de la feina al domicili en finalitzar la jornada no es consideren temps efectiu de treball. Per tant, haurà de fitxar en arribar a la feina.

Bon dia, visc a prop de casa els meus pares (és una segona residència) i els van entrar a robar a la nit de diumenge a dilluns. Un veí em va avisar i jo em vaig encarregar d'avisar els Mossos (en ser a la nit i els meus pares grans no els vaig dir res fins l'endemà al matí). Com que estaven trasbalsats, no vaig anar a treballar per acompanyar-los a posar denúncia i esperar la científica. L'empresari m'ha descomptat uns 23 euros i escaig, és legal?

El fet d'acompanyar els seus pares per realitzar una gestió administrativa no té la consideració de permís retribuït. En tot cas, el conveni col·lectiu que li sigui d'aplicació pot establir dies de lliure disposició o per assumptes propis. Si no és el cas, l'absència a la feina, tot i ser justificada, pot ser descomptada del seu salari en proporció al temps en què no ha prestat serveis.

A hores d'ara encara no tenim control d'hores a l'empresa. Des de fa dos mesos ens fan omplir un paper que posa "prueba piloto" per fer veure que fem alguna cosa... però ens diuen que continuem apuntant les hores que fem (entre 9 i 11). La qüestió és que el dia que en teoria es reguli ens comenten que haurem de posar inici jornada quan arribem al primer client i final quan sortim de l'últim, indiferentment que ens facin anar a un client a X km o a una hora de casa, és legal? A més, als companys de treball intern els fan fer obligatòries 9 hores (diuen que 8 són efectives, 1 per cafés lavabo, etc., però sense cap possibilitat de marcar aturada/inici per a café i alguns ni en fan). Què podem fer?

Segons al Reial Decret Llei 8/2019, de 8 de març, totes les empreses a partir del 12 de maig de 2019 han de tenir un sistema de registre de jornada. Si l'empresa encara no el té o no fa el control adequadament es pot posar en coneixement de la Inspecció de Treball i Seguretat Social. Pel que fa al cas de treballadors que no tinguin un centre de treball, com podria ser un comercial, el desplaçament del domicili del treballador i els centres del primer i de l'últim client (Sentència del TJUE 10-9-15, C 266/14 i de l'AN 31-10-19)

A la meva empresa hi ha una persona que controla el registre horari en un full de càlcul a través del que li diuen els responsables de departament, que li comuniquen les hores que ha fet cada treballador. És correcte?

La norma per la qual es va implantar l'obligació del registre de jornada és flexible i deixa a la negociació col·lectiva el desenvolupament de com i amb quin sistema s'ha de fer aquest registre. En tot cas, el sistema ha de ser objectiu i fiable. Per tant, el sistema que tenen a la seva empresa no podria complir amb aquestes dues condicions.

La pausa de 30 minuts per esmorzar o dinar pot ser no comptat com a treball efectiu?

La pausa a la qual es refereix en principi no té la consideració de temps efectiu de treball excepte que el contracte de treball, conveni col·lectiu o per millora de l'empresa hagin reconegut el contrari.

Hola, en el registre laboral haig d´apuntar las hores de la revisió mèdica de l´empresa?

Els reconeixements mèdics obligatoris tenen la consideració de temps efectiu de treball i, per tant, han de ser computats dins la jornada de treball.

En cas d´urgència mèdica, visita al CAP/especialistes s´ha de fitxar?

El Reial Decret Llei 8/2019, en tractar-se d'una norma de mínims, deixa a la negociació col·lectiva o acord d'empresa o, en defecte d'això, decisió de l'empresari prèvia consulta amb els representants dels treballadors, la manera d'organitzar el registre de jornada de manera que inclogui les interrupcions o pauses que es considerin, sempre que el registre inclogui necessàriament l'horari d'inici i finalització de la jornada.

Treballo en el conveni d´oficines i despatx 8 hores seguides, quin descans he de fer per a cafè o dinar? El meu cap diu que 15 minuts en total. Ens ha descomptat temps de les hores extres?

L'article 34 de l'Estatut dels treballadors estableix que sempre que la durada de la jornada de treball continuada excedeixi de sis hores, haurà d'establir-se un descans a la mateixa de duració no inferior a 15 minuts. Aquest període de descans es considerarà temps de treball efectiu si així s'estableix per conveni col·lectiu o contracte de treball.

Hola, si faig jornada seguida de 8 hores, he de fitxar la pausa dels 20 minuts del dinar? Per tant, he de treballar 8 hores i 20 minuts?

En principi aquest tipus de pausa no té la consideració de temps efectiu de treball excepte que el contracte de treball, conveni col·lectiu o per millora de l'empresa hagin reconegut el contrari. Per tant, si així es decideix, hauria de fitxar i sortir de la feina 20 minuts més tard per tal de realitzar una jornada efectiva de 8 hores.

Què passa si l´aplicatiu que l´empresa ha facilitat no funciona bé? Si no habilita un sistema alternatiu, pot ser sancionada?

L'empresa està obligada a portar un registre de jornada que ha de ser fiable. Si la Inspecció de Treball realitza una visita per comprovar el registre de jornada i aquest no és l'adequat o no és fiable podria arribar a sancionar l'empresa. Tot dependrà de la gravetat de l'incompliment, és a dir, no és el mateix que el sistema tingui alguna errada puntual que per sistema no funcioni i aquesta situació s'allargui en el temps.