La potència de l'emprenedoria de caire tecnològic a les comarques gironines és innegable i, com a bona mostra d'aquesta força, tenim una de les poques patronals territorials del sector TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) de Catalunya, l'AENTEG (Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Girona).

Actualment, l'associació representa un nexe i punt de trobada comú per a 110 empreses del sector, que representen un 50% del volum de facturació en TIC de tot el territori, i el 60% dels treballadors, i creixent, ja que a aquest univers s'hi van afegint periòdicament empreses de nova creació.

En una disciplina de vida tan jove (quin és el primer ordinador que recordeu veure els més veterans?), algunes empreses de l'AENTEG gaudeixen d'una salut envejable al cap de més de dues dècades d'activitat en un sector de dinàmica molt ràpida (sempre s'ha dit que en tecnologia, un any equival a dos o tres en altres sectors), que han fet fortuna tant a casa com a fora, ja sigui a la resta del país, a l'Estat, a Europa o al món, i que són referències reconegudes, tant aquí com als llocs on s'han exportat els seus productes.

Tota aquesta ingent tasca havia de ser reconeguda d'alguna manera. Sempre és maco que de fora et donin algun copet a l'esquena de tant en tant, però el que a vegades costa més és que siguem nosaltres mateixos, el de casa, els qui reconeguem els nostres propis mèrits. I així van néixer els Premis E-TECH.

Des de l'AENTEG vam buscar que, ja des de la seva primera edició, a més de reconèixer a aquelles entitats (institucions, empreses no tecnològiques...) que apostessin per aplicar les TIC en la seva estratègia, aquests guardons reconeguessin tant a empreses com a professionals destacats de l'àmbit TIC a les comarques gironines. Perfils que avui en dia són referència a Girona, a Catalunya i arreu del món, han estat distingits en el passat amb un Premi E-TECH.

Malauradament, no totes les iniciatives premiades han arribat a bon port amb el pas dels anys; el mercat de la tecnologia és despietat, i no perdona els qui es volen avançar massa al seu temps amb un producte o servei trencador. De vegades, és millor esperar una mica més per guanyar-se el favor del mercat, una lliçó que només es pot copsar a posteriori.

Per a la novena edició d'aquests guardons que celebrem enguany hem volgut fer alguna cosa diferent. En primer lloc, la gent de l'AENTEG ja no som els únics "culpables" d'aquests premis, si no que tenim un còmplice que compta amb igual empenta i decisió: aquest mateix diari en el qual hi esteu llegint aquest text.

A banda d'algunes novetats en forma de categoria, hem volgut introduir també la novetat de la votació popular en uns premis que sempre havien comptat exclusivament amb la decisió d'un jurat en les vuit edicions anteriors. Els temps canvien, i la gran penetració de la que gaudeix a dia d'avui la xarxa social Facebook ens ha permès de fer aquest pas.

Potser en el futur hi haurà una altra xarxa social que sigui la dominant, potser els telèfons intel·ligents funcionaran amb un altre sistema operatiu, però de ben segur que siguin quines siguin les tecnologies, alguna empresa gironina estarà a l'avantguarda d'aquestes, amb l'AENTEG al seu darrere i amb els Premis E-TECH per reconèixer-li el seu mèrit.