L´any 1983, Chuck Hull, va fabricar la primera peça amb impressió 3D. Trenta anys més tard, aquesta tecnologia es va convertir en una realitat palpable a empreses i llars fins al punt que es va arribar a dir que estàvem davant d´una autèntica revolució, d´una nova manera d´entendre els processos de fabricació.

El cert és que aquesta tecnologia és cada vegada més coneguda entre el públic general i està més estesa a nivell professional. Camps com la medicina o l'arquitectura han experimentat grans avanços amb l'ús de la impressió 3D en els darrers mesos. Per aquest 2016, els experts vaticinen un seguiment d'aquesta línia ascendent. Segons dades de la consultora Gartner, l´any 2016 les vendes mundials d'impressores 3D es duplicaran respecte a 2015, arribant a una xifra de mig milió d´unitats venudes.

De les tecnologies que conformen el mercat de la impressió 3D seran les impressores d'extrusió les que lideraran novament el mercat sobretot gràcies a la gran quantitat de models de sobretaula existents actualment sent les universitats i escoles les principals consumidores d'aquests equips.

"Cada vegada més usuaris que no estan relacionats amb aquest món coneixen el que s'està fent, saben perfectament què és una impressora 3D o coneixen a algú que ja en té una. I és que el fet que segueixi baixant el cost d'aquestes impressores, que la tecnologia cada vegada sigui més ràpida i de més qualitat, que els escàners comencin a suplir la falta de coneixements en programes de disseny o que pàgines com Thingiverse tinguin ja 200 milions de descàrregues són senyals inequívocs de la seva imminent implantació", assegura Marc Torras, director general de EntresD, empresa pionera a Espanya en la impressió 3D de sobretaula. Un altre dels punts a destacar en aquest sentit és la introducció de grans companyies tradicionals com HP, Ricoh o Cànon en aquest sector.

Segons Torras, entre els principals clients de EntresD hi ha sobretot empreses i professionals que tenen amb el disseny: "Al final, la idea és que el dissenyador pugui ensenyar allò que està fent, i tenir una peça física o prototip és vital. Fa dos o tres anys, fer un prototip d´allò que estaves dissenyant et podia costar 200 o 300 euros, i ara, gràcies a la impressió 3D, t´en costa 2 o 3".

Un altres dels sectors on la impressió 3D té camp per recòrrer és l´educatiu. Torras explica que estan impulsant aules educatives per ensenyar a professors. "Als EUA, ja hi ha proves que demostren que l´´us d´impresores 3D a l´aula incrementa la participació i l´atenció dels alumnes. Es poden fer servir per ensenyar a dissenyar, però també com a suport a diverses matèries. Per exemple, si estàs parlant de l´antic Egipte, es poden imprimir una sèrie de blocs perquè els alumnes intentin construir una piràmide" afegeix.

El responsable de EntresD explica que mentre que la tecnologia d´impressió 3D en els equips domèstics ha avançat poc en els darrers dos anys, a nivell industrial s´ha avançat molt més gràcies a la implicació de sectors com l´aeronàutic. "Ja hi ha grans màquines d´impressió que poden fer peces de metall per a avions i que tenen un cost de prop de mig milió d´euros", afegeix Torras.