La manca de facultatius, sobretot de metges de família i d'algunes especialitats, és un dels problemes actuals de la medicina gironina i catalana, i és una de les principals reivindicacions del Col·legi de Metges de Girona, juntament amb la demanda de més recursos per a la sanitat pública.

Aquesta manca de facultatius té alguna causa concreta?

Té una causa essencial que és un error de planificació en el seu moment, en la crisi econòmica que va fer que no s'apostés per formar prou metges, i em refereixo a residents, ja que amb la crisi es van reduir el nombre de places MIR com una manera de retallar despeses. I ara n'estem pagant les conseqüències. En comptes d'haver fet des del 2007 fins al 2015 una política de prevenció de les jubilacions que començarem a tenir; i de fer una política amb els residents adequats perquè puguin suplir tots aquests metges va prevaldre el retallar. Això, juntament amb la insuficiència financera crònica de la Generalitat fa que tinguem aquests problemes de manca de facultatius, generalment de medicina de família però també d'altres especialitats concretes, i que hi són a tot l'Estat espanyol però que aquí ho vivim concretament.

Hi té alguna cosa a veure la fuga de professionals a altres punts de l'Estat o del món?

Molt relativament, ja que el nostre és un lloc prou atractiu. És cert que tenim Barcelona al costat i que també és molt atractiva en molts aspectes. És per això que nosaltres hem de fer-nos encara més atractius.

De quina manera es pot aconseguir aquest propòsit?

Amb flexibilitat i donant una vertadera autogestió a tots els seus centres d'assistència primària.

És una de les coses que prediquem a l'administració. Demanem que hi hagi flexibilitat amb els centres perquè cada centre d'atenció primària pugui contractar el que necessiti. Hi ha metges que s'han jubilat que voldrien treballar dos dies la setmana, per exemple, a l'ICS. A la província de Girona ens falten 50 metges de família, però amb més flexibilitat probablement en serien menys. A més això ens permetria millorar la conciliació i els sous dels metges, perquè no hem d'oblidar que són molt baixos.

El Col·legi té un programa de protecció dirigit als professionals. De què es tracta?

Sí, tenim el programa de Protecció Social, que fa 3 o 4 anys que gestionem des del Col·legi i que pretén donar una ajuda als orfes de metges. Els paguem l'escola i les matrícules universitàries, i els donem un tant mensual si és orfe d'un metge. I en els últims anys també l'hem enfocat a temes de dependència i de vellesa. També tenim el programa del Metge Malalt que fa 20 anys que funciona i que està dirigit al professional que té problemes mentals o d'addicció.

També donen beques.

Sí, tenim diferents programes de beques que donem a estudiants amb problemes econòmics i també per estades a l'estranger i de col·laboració entre facultats.