Autor: Mercè Saurina

Editorial: Brau

Preu: 16 €

Sinopsi

L´escriptora de Borrassà Mercè Saurina, catedràtica d´Ensenyament Secundari a l´institut de Vilablareix on imparteix classes de català i música, presenta la seva primera novel·la publicada Com llunes de saturn (Brau). L'estrena ha coincidit, a més, amb el guardó d'honor de la 25a edició del Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa amb l´obra que porta per títol Rèquiem per a contrabaix, una novel·la dramàtica que parla de les dificultats que hi ha en les relacions de parella entre persones de mons culturals diferents i, fins i tot oposats. El premi, que concedeix l´Ajuntament de Mollerussa, està dotat amb 5.000 euros i han concursat 12 originals. Saurina es mostra molt satisfeta pel reconeixement obtingut. Tant una obra com l´altra coincideixen en mostrar un ventall d´emocions capaces de trasbalsar el lector.

En la seva primera obra apareix el dolor, l´amor, l´amor al país, el sentiment de pèrdua com a principal motor en la història "que viuen els personatges, tan propers i tan allunyats alhora, que es comporten com les llunes de Saturn, que, malgrat ser més nombroses del que és habitual, no arriben mai a coincidir, a fregar-se" explica l´autora.

La novel·la ens narra la història de l´Alegria que, en plena maduresa, rememora el passat i explica a la seva filla un amor de joventut, l´Andreu, "que ha mantingut sempre encès al llarg dels anys," malgrat la impossibilitat que esdevingués real.

En aquest recorregut vital, que es va desgranant al llarg d´un viatge que fan mare i filla per reviure un viatge de joventut, també es descobrirà la història familiar, marcada per la guerra i per l´exili a Mèxic, dels pares de l´Alegria. Igual que ella amb l´Andreu, el seu pare, en Grau, viu marcat per l´amor per la Judita, la seva excompanya durant la guerra civil i les seves vivències al camps d´Argelers. L´autora destaca com ha estat d´important plasmar en la seva primera obra els records que guarda del que a casa seva li havien explicat sobre la guerra civil.

Aquesta novel·la, que va ser finalista del premi Just Manel Casero l´any 2010, és el segon volum de la col·lecció «Narrativa contemporània». "Es tracta d´una edició molt acurada", comenta Saurina, que, en la seva faceta d´escriptora, va guanyar el premi Carminis de Poesia (2009) i també va ser finalista del Premi de narrativa Víctor Mora i del Premi de narrativa Miquel Arimany.

Saurina és llicenciada en Filologia Clàssica, Catalana i Diplomada en Logopèdia i també va estudiar el Grau Professional de Música. Va iniciar-se en l´escriptora a través del genere del conte i li fa especialment il·lusió recordar les col·laboracions que ja fa vint anys feia en premsa comarcal i que són les que "em van donar ofici".

Text: Sònia Fuentes