Gairebé tot en la vida és susceptible d'ocupar un lloc que no mereix. També en l'àmbit de la literatura hi ha aquesta percepció. Al llarg de la història, grans escriptors ens han llegat magnífiques obres literàries que han estat capaces de perdurar amb el pas dels segles i posar d'acord de forma més o menys unànime al gran públic lector.

En un camp tan subjectiu com el literari, no resulta senzill afirmar quines obres mereixen estar en l'Olimp de la literatura i quines no, almenys sense que aquesta afirmació generi un debat de reminiscències ´hooliganianes´. Des de temps immemorials, han estat molts els escriptors que han carregat contra companys de professió i han rebaixat la qualitat de les seves obres.

Fins i tot l'escriptor nord-americà Charles Bukowski no va dubtar en el seu moment a atacar al propi William Shakespeare, a qui ´va menysprear´ amb crítiques tan ferotges com que "és il·legible i està sobrevalorat".

A risc de ser motiu de crítiques ferotges, en aquestes línies repassem alguns llibres que segons la majoria de la crítica potser no mereixen l'èxit que han collit.

El Codi da Vinci, de Dan Brown

Sens dubte una de les obres de referència de la literatura més comercial, tan estimada per molts i tan injuriada per altres. Malgrat haver estat llegida per milions de lectors des de la seva publicació l'any 2003, la seva qualitat literària és com a mínim qüestionable. A més, també parteix de les descripcions i informació que s'inclouen en el llibre són inexactes, tal com s'han encarregat de recordar molts experts en història, art, arquitectura o religió.

Cinquanta ombres d'en Grey, de I.L. James

La famosa novel·la protagonitzada per la jove estudiant Anastasia Steele ha aconseguit entrar en l'imaginari popular com una de les grans obres de la literatura eròtica. No obstant això, malgrat que el màrqueting hagi aconseguit situar aquest llibre a l'Olimp dels supervendes, en realitat ens trobem davant una obra sobrevalorada la qualitat literària de la qual també deixa molt a desitjar.

L'alquimista, de Paulo Coelho

Un altre supervendes de la literatura mundial. Traduït a més de 60 llengües i publicat en prop de 150 països, l'obra de referència de l'escriptor brasiler ha aconseguit captar l'atenció de milions de lectors des de la seva publicació l'any 1988. No obstant, són molts els que pensen que L'alquimista, per la redacció del qual Paulo Coelho només va necessitar dues setmanes, és un altre exemple d'obra sobrevalorada.

Udol, d'Allen Ginsberg

"He vist a les millors ments de la meva generació destruïdes per la bogeria". La frase d'obertura amb la qual arrenca la principal obra del poeta nord-americà Irwin Allen Ginsberg és coneguda per molts, però són molts menys els que han aconseguit completar les 96 pàgines d'aquest poema escrit per una de les figures més destacades de l'anomenada Generació Beat.

Crepuscle, de Stephenie Meyer

L'obra escrita en 2005 per l'escriptora i productora de cinema nord-americana Stephenie Meyer es va convertir en l'embrió inicial de la saga Crepuscle. Malgrat que el conjunt de la saga ha venut més de 100 milions de còpies i s'ha traduït a desenes d'idiomes, a més d'haver estat adaptada amb notable èxit al cinema, els seus punts forts des del punt de vista literari són més aviat escassos.