L'escriptor i periodista de Besalú, Martí Gironell, presenta la novel·la La força d'un destí, que està dedicada a l'emprenedor Ceferino Carrión i que després esdevindria als Estats Units Jean Leon. És la història de superació d'un català amb orígens càntabres, nascut a Santander, però que des dels vuit anys viu a Barcelona. Amb aquest relat, el lector viurà una sèrie d'aventures amb un entorn excepcional que és el Hollywood dels anys 50.

L'autor explica que el plantejament de l'obra és el mateix que el de les seves novel·les històriques, que és adonar-se d'una història i conèixer un personatge, que permet portar al lector fins a un moment de la història. «He fet viatges fins a l'època medieval, el segle XVI o el Neolític i aquesta última, que he treballat durant tres anys, et porta a un tram que va del 1949 al 1981», explica.

El protagonista, Ceferino Carrión, va fugir de l'Espanya franquista amb 25 anys i s'embarca a bord d'un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units. A Nova York canviarà d'identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon. Està a punt de ser cridat a finals de la dècada dels 40 per anar a la guerra de Corea i torna a fugir a Hollywood, on la sort el porta a viure a tocar de les estrelles de cinema. De fet, amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent de Hollywood dels 50 i 60 amb estrelles habituals com Paul Newman, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy. Leon tornarà a Catalunya per comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi. El protagonista demostrarà, amb una vida de pel·lícula, que amb sacrifici i esforç els somnis són a l'abast de tothom, perquè viurà en una època en què tot és possible.

Amb aquesta obra, Gironell ha guanyat el Premi Ramon Llull 2018. Entre els seus llibres publicats destaquen El pont dels jueus (2007), que ha estat traduït a diversos idiomes; La venjança del bandoler, que va guanyar el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica el 2008; L'arqueòleg (2010); L'últim abat (2012), i El primer heroi (2014), que també han estat traduïts a diverses llengües. El 2015 va publicar Strappo, la novel·la de l'espoli del romànic català.