L'escriptor, col·laborador d'aquest diari i crític de cinema gironí Pep Prieto torna aquest Sant Jordi amb la reedició de la seva novel·la La teoria de l'imbècil, que va publicar fa 8 anys i que ara «ha guanyat actualitat». Així ho va explicar la setmana passada en la presentació del llibre Bernat Ruiz, l'editor d'Apostroph, que va adjudicar-li «aires de sèries televisives com Black Mirror o Stranger Things, que no existien l'any 2011, quan va aparèixer la primera novel·la».

La teoria de l'imbècil parla del poder de la paraula: un gran poder que recau en un gran irresponsable. En clau de triller, l'obra recorre les esbojarrades aventures d'un periodista de patacada que encarna l'arquetipus de la generació que als anys noranta va treure el cap a la vida adulta i va descobrir que les coses no eren, ni de bon tros, tal com els havien explicat.

El seu protagonista és Joan Garcia, un periodista i treballa en un mitjà digital. Difama més que informa i està de tornada de tot. Només la seva amistat amb una altra reportera, l'Alexandra Riu, l'ajuda a suportar el dia a dia.

Una nit, fent broma, redacta la falsa notícia de la mort d'un diputat al Parlament de Catalunya. L'endemà, el polític és mort. Mentre investiga si és una coincidència o té un superpoder ple de possibilitats, en Garcia descobreix unes misterioses filmacions domèstiques que tenen a veure amb el seu germà Josep, que va morir quan era petit. Les dues trames conflueixen en un thriller ple d'aparences, de secrets del passat i dels perills que implica fer un mal ús de la paraula.Prieto, durant la presentació del llibre, va assegurar que La teoria de l'imbècil és la novel·la de la qual se sent més satisfet, i va argumentar que si el llibre està redactat en un llenguatge groller és per caracteritzar un personatge «insuportable».

Assaig sobre els viatges en el temps en el cinema

D'altra banda, aquest Sant Jordi Prieto també és notícia per Al filo del mañana, un assaig sobre cinema de viatges en el temps que li ha encarregat i publicat l'editorial de la Universitat Oberta de Catalunya. A més també és un dels autors del recull col·lectiu Contes de terror 3, també d'Apostroph, al costat d'Adrià Pujol, Alexandra Cuadrat i Andrea Jofre.