Les Fires i Festes de la Santa Creu, la festa major de Figueres, celebren enguany el seu sisè centenari amb un ventall de més de 200 propostes que combinen tradició i modernitat per arribar a un públic per totes les edats.

El consistori va presentar a principis d'abril el programa, i l'alcalde del municipi, Jordi Masquef, va fer èmfasi en el fet que són «unes Fires transversals amb una programació intergeneracional i amb una gran participació de les entitats locals».

Justament les Fires van arrencar ahir amb la Jornada social 2x1 organitzada a quatre mans per l'Associació de Firaires de les Comarques Gironines i el consistori. Avui la jornada inclourà un bon grapat d'esdeveniments orientats al món esportiu (futbol sala, aikido, billar...), i també una matinal esportiva per a la gent gran; però també incloent la música i les arts escèniques. No faltarà tampoc la Festa de l'Arbre, que enguany ha canviat la seva ubicació habitual i se situarà a la pineda de la pujada del castell.

El regidor de Festes i Cultura Popular, Quim Felip, va subratllar durant la presentació la implicació del teixit associatiu del municipi amb les Fires, ja que han organitzat fins a una setantena d'activitats.

Demà a les 6 de la tarda tindrà lloc el pregó de les Fires, que anirà a càrrec de la Unió Esportiva Figueres.

Una de les novetats més destacades d'aquesta edició és el canvi de data d'una de les activitats més multitudinàries de les Fires, la rua infantil, que enguany se celebrarà el segon diumenge per tal de no fer-la coincidir amb les eleccions generals del 28-A. A més, l'envelat instal·lat a la plaça Catalunya ha ampliat el seu aforament i acollirà gran part dels concerts tradicionals amb orquestres com La Selvatana, la Maravella o la Principal de la Bisbal.

La ciutat també acollirà entre moltes altres propostes la Mostra Floral al Casino Menestral, la jornada inclusiva a les atraccions o el piromusical, que clourà la festa. A més, diversos museus i escoles de la ciutat obriran les seves portes al públic. La màgia, el circ i la música seran els protagonistes de les activitats infantils, que es concentraran a la plaça Josep Pla. Hi passaran companyies com La Tresca i la Verdesca, El que Ma Queda de Teatre, o Campi Qui Pugui.

Dins del panorama cultural destaca l'exposició dedicada a la cuina empordanesa «El país dels cuiners. De Ca la Teta a el Bulli», que inaugurarà demà el Museu de l'Empordà. També s'han organitzat tres visites «Descobreix Figures», que posaran de manifest els racons històrics de Figueres, baixant a la riera Galligans al seu pas per la Rambla, recorrent el convent dels Caputxins i descobrint els tres refugis antiaeris que amaga la ciutat.

L'oferta musical inclourà festes de record a les discoteques Charly i Octopussy. L'Embarraca't, l'espectacle dirigit a un públic juvenil, fa 30 anys amb un total d'onze propostes repartides en 5 nits i que inclouran grups tan destacats com Sau30, Doctor Prats o Bebe.

Tothom que vulgui podrà tenir la programació a mà amb l'app de Fires i Festes de Santa Creu, que més enllà de servir de guia també enviarà notificacions en cas de canvis. Aquesta app també permetrà als usuaris fer fotografies amb marcs i penjar-les a les xarxes acompanyades amb l'etiqueta #SantaCreu19. D'aquesta manera, el públic interactuarà amb les pantalles distribuïdes en tres punts de la ciutat, i que recolliran tots els posts amb aquesta etiqueta.