Una creu hipercúbica amb múltiples referències a actes típics de la festa i amb una estètica daliniana protagonitza el cartell de les Fires i Festes de la Santa Creu. L’artista figuerenca Yvonne Heinert es va inspirar en el sisè centenari de la festa amb una gran creu que levita i que no s’ubica dins de cap paisatge ni horitzó, amb la qual se suma a un homenatge al 30è aniversari de la mort de Salvador Dalí.

L'artista figuerenca va explicar durant la presentació que tenia clar des del primer moment que volia una creu com a protagonista i que el cartell combinés, amb una visió polièdrica, la tradició d'unes festes centenàries amb la modernitat del segle XXI. «He trobat aquesta modernitat en la creu hipercúbica, que parteix d'un poliedre de la 4a dimensió: un tesseract». Per reflectir de manera clara i concisa l'essència de les Fires, va fotografiar elements que considera icones d'aquestes dates. Els colors del poliedre «havien de ser vintage, dissenyats amb un degradat de tons neutres i suaus per recordar èpoques passades».

Entre les imatges que trobem a la creu hi ha la fulla de figuera, en Berruga, els castellers, una peça dels cavallets i la baldufa del Museu del Joguet, una paleta de pintor, llibres, el tamborí i flabiol, i per últim, tot un cub dedicat als 30 anys de l'Embarraca't.

El regidor de Cultura Popular i Festes, Quim Felip, va explicar que el cartell segueix la tendència de ser una part important de les Fires i Festes amb un fort protagonisme i que, enguany, s'ha pogut traslladar l'element del cartell a la realitat i així commemorar amb aquest element els 600 anys de Fires i Festes de la Santa Creu.

Origen de la festa

Cal retrocedir fins al 1419 per arribar a l’origen de les Fires de la Santa Creu. En concret va ser el 28 de setembre d’aquest any quan el rei Alfons el Magnànim va signar un document pel qual autoritzava la vila a celebrar vuit dies de festa abans del dia de la festa de la Santa Creu. En els seus inicis aquesta festa estava dedicada al bestiar i a les mercaderies, i amb el pas dels anys ha anat creixent i guanyant la notorietat que té actualment.