Tercera edat
diaridegirona.cat >Tercera edat>

Els peus són la base del nostre equilibri

Publireportatge

Els peus són la base del nostre equilibri

Amb el pas dels anys, els peus van perdent capacitat d'adaptació, motiu pel qual és important visitar anualment un podòleg

19-05-2017TuentiMeneame
El fet de caminar causa alteracions als peu
El fet de caminar causa alteracions als peu. DdG.

DDG | GIRONA Els peus són sotmesos durant la nostra vida a processos i agressions externes que produeixen alteracions degeneratives. Amb el pas dels anys podem comprovar com els peus van perdent capacitat d’adaptació. El fet de caminar sempre per terrenys durs i moltes vegades amb calçat inadequat són els principals causants d’aquestes alteracions.

A part de les alteracions o lesions específiques pròpies dels peus, hi ha malalties sistèmiques que acostumen a aparèixer a la tercera edat i tenen conseqüències directes en la salut dels peus com són: l’artritis, la diabetis, l’osteoporosi i l’obesitat.

Les lesions més freqüents que es poden presentar de tipus ossi són els galindons, els dits en urpa, els dits en martell, les exostosis, els esperons, els peus plans de l’adult, i l’osteoporosi a la pell i les ungles, les durícies, les berrugues, les dermatomicosis, les ungles micòtiques (fongs) i les ungles encarnades.

Amb els anys i a causa d’alteracions pròpies de l’envelliment és més fàcil contraure infeccions als peus, amb conseqüències no desitjades, que poden arribar inclús a l’amputació. Per aquest motiu és molt important la prevenció i el tractament precoç en aquests casos.

Aquesta prevenció es realitza vigilant i explorant els nostres peus, a poder ser cada dia i amb visites regulars al podòleg, qui aconsella i tracta en el seu cas les possibles patologies que es poguessin presentar.

El podòleg és el professional especialista en la prevenció i tractament de les alteracions dels peus. És qui diagnostica, prescriviu i aplica el tractament adequat: ortopèdic (plantilles, ortesis de silicones), mèdic, quirúrgic (cirurgia de galindons, de l’ungla, de dits en urpa, ­d’exostosis), quiropodies (tractament de patologies de la pell i l’ungla).

Cal tenir en compte, a més, que una alimentació equilibrada contribueix a millorar la salut dels peus.

Consells de salut pels peus

1. Explorar els peus diàriament, buscant que no hi hagi lesions sobretot entre els dits. Si no s’hi arriba, es pot fer posant un mirall al terra.

2. Rentar-los cada dia, vigilant que l’aigua no sigui ni gaire freda ni gaire calenta, ja que ens podríem cremar si no tenim gaire sensibilitat als peus.

3. Eixugar-los bé després de rentar-los, sobretot els espais interdigitals. Per evitar infeccions a la pell.

4. Tallar les ungles correctament, evitant formes arrodonides que poden provocar que l’ungla es clavi.

5. Utilitzar mitjons de fibres naturals, per afavorir la transpiració natural del peu i evitar la humitat.

6. Per evitar malalties transmissibles, les sabates, mitjons i l’instrumental de tall utilitzat pels peus han de ser personals i intransferibles.

7. Protegir els peus amb xancletes o peücs, sobretot en llocs públics com gimnasos, vestuaris, hotels o piscines. Amb la finalitat d’evitar la transmissió de berrugues i fongs.

8. Hidratar-los amb cremes específiques diàriament, per afavorir la barrera protectora natural de la pell.

9. No abusar dels esmalts, poden perjudicar la salut de les ungles.

10. Utilitzar calçat adequat a la mida del peu, sense puntera estreta i de 2 a 4 cm de taló com a màxim. Sempre amb sistema de cordat o fixació al peu. Els materials de les sabates han de ser nobles i naturals i el més transpirables i flexibles possible. Utilitzar diferents tipus de calçat.

11. Comprar les sabates a última hora de la tarda, ja que el peu està més ample. Per a l’estiu es recomanen les sandàlies amb subjecció al peu. Les sabates de puntera estreta poden provocar galindons.