Tercera edat
diaridegirona.cat >Tercera edat>

L'aposta per una vellesa activa i saludable

L´aposta per una vellesa activa i saludable

Els centres gironins per a la tercera edat ofereixen una programació diària d'activitats per a tots els gustos i necessitats

19-05-2017TuentiMeneame
Residents del centre Els Pins de l´Escala
Residents del centre Els Pins de l´Escala. DdG.

RAQUEL GIRONÈS | GIRONA Cada vegada hi ha més gent gran que viu sola sense desitjar-ho. I és que la solitud és un dels principals problemes amb els quals es troben aquestes persones. Una qüestió que des dels centres de dia i residències per a la tercera edat intenten revertir. Ser un punt on la gent gran se senti acompanyada i on passin les seves hores gaudint de la vida, és l´objectiu d´aquests centres que aposten per un envelliment actiu i saludable.

Avui dia totes les residències i centres de dia compten amb una programació diària d´activitats per a tots els gustos i adaptades a les necessitats dels seus residents. Des de tallers fins a jocs de taula i des de lectures de diari fins a visites a l´exterior. Això sí, el bingo és l´activitat estrella de totes les residències.

Els tallers
Una de les activitats que no falta en cap centre són els tallers que tenen per objectiu potenciar la coordinació i la relació entre els diferents residents. Des de la residència 3a edat Bellamar, situada al centre de Platja d´Aro, es desenvolupen tallers de manualitats, de teràpia recreativa i ludoteràpia, de pintura i de costura. Igual que a la residència per a gent gran el Mirador de l´Estany, situada a Banyoles, que compta amb animació sociocultural o la Residència Gent Gran de Sils.

En la programació tampoc falten les activitats que promouen l´exercici físic. La residència Nostra Llar de Salt, des de fa un mes, col·labora amb la Fundació Siel Bleu per potenciar l´exercici entre els seus residents. Treballadors d´aquesta associació sense ànim de lucre assisteixen al centre de Salt amb l´objectiu de promoure els beneficis de l'activitat física mitjançant programes d'exercicis personalitzats, divertits i interactius. Tot amb l´objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones grans.

Teràpia canina
Les activitats no només tenen l´objectiu d´entretenir els residents, sinó que també busquen estimular les seves habilitats cognitives amb unes sessions on es treballa la memòria, explicant històries i després recordant-les o mostrant imatges per intentar descriure-les a posteriori.

Actualment es desenvolupen diferents tipus de teràpia per tal de desenvolupar aquestes habilitats. Una d´elles és la teràpia canina. Els gossos són una de les mascotes preferides per a molts, ja que ofereixen companyia i es fan estimar. A més, els animals tenen una manera particular d'acceptar les persones sense jutjar-les. És per això que centres com la residència Els Pins de l´Escala ha incorporat recentment aquesta activitat entre els seus serveis.

La teràpia amb gossos té diversos objectius, tant en l'àrea de rehabilitació com en l'aprenentatge, ja que és útil en l´aspecte psicològic, cognitiu o psicomotriu, i ajuda a millorar la comunicació o té un efecte beneficiós en la socialització dels pacients.

«A través del contacte amb el gos, el resident recorda i explica diferents anècdotes que van passar amb la seva mascota», explica Meritxell Raurich, educadora social d´Els Pins.

Horticultura terapèutica
Una altra de les modalitats és l´Horticultura terapèutica, que porta a terme la fundació Les Vetes de Salt. Es tracta d´un mètode per combatre la depressió, generant en les persones grans una responsabilitat que fa que augmenti la seva autoestima, i disminueixi la possibilitat de patir certes malalties.

El contacte amb la naturalesa estimula els sentits, millorant les accions motores, la tolerància al treball i l'autonomia personal. Permet compartir un ambient de cooperació i diversió, fomentant la integració grupal i evitant l'aïllament. Així mateix, estimula la coordinació i la destresa i millora les capacitats funcionals, perceptives i cognitives de l'usuari.

Teràpia amb clowns
El poder terapèutic del riure és una altra de les eines que utilitzen els centres gironins, com la residència Maria Gay. Els pallassos ajuden els avis de la residència gironina a combatre la sensació de soledat i el patiment que els causen les seves molèsties. L´activitat, que porta per nom «Somriures per a la gent gran», és promoguda per Xaropclown, un grup de pallassos formats específicament per actuar en l'àmbit hospitalari.

En un dia com qualsevol altre, dos pallassos entren al geriàtric, on hi ha gent gran amb diferents graus de demència. Es presenten, comencen a fer bromes i preguntes als residents, a cantar cançons i a fer-los recordar. Aprofitant l'època de l'any, els demanen que expliquin què feien quan eren joves durant l'època d'estiu. Alguns diuen que anaven a la platja amb moto, altres recorden quan van començar a venir les primeres turistes que feien topless i com se les miraven els homes, que no hi estaven acostumats.

Un quart d'hora durant el qual els pallassos trenquen el dia a dia habitual del geriàtric i, des de la broma, el somriure i el cant busquen pal·liar els efectes de la demència i fer desconnectar els residents durant una estona. «Hem estat més de sis anys duent a terme aquest projecte que desperta alegria entre els nostres residents», destaca Jordi Pujiula, director de l'Hospital Sociosanitari, Geriàtric i Centre de Dia Maria Gay.

Setmanes temàtiques
Una altra de les voluntats dels centres per a la tercera edat és que els seus residents no se sentin allunyats de la societat. És per aquest motiu que en elles es desenvolupen activitats i tallers que giren al voltant de les tradicions o estacions de l´any. Per Sant Jordi, tallers de punt de llibre; per Nadal, cantada de nadales; a l´estiu, sortides a l´aire lliure; i per Sant Joan, música i concerts.

En moltes de les residències també se celebren setmanes temàtiques, com és el cas del centre Can Regàs, situat a la ciutat de Girona, que anualment i des de fa tres anys celebra la Setmana Gastronòmica. Enguany, la festa es va celebrar el passat mes d´abril i va tenir com a fil conductor la cuina de proximitat i els productes quilòmetre zero. L'objectiu d´aquesta setmana és reivindicar la cuina de les àvies i acostar la gent gran de la residència a les activitats que es programen a la ciutat. Entre les diferents activitats que es van dur a terme durant la setmana destaca la visita d´una vintena d´alumnes de l'escola de Santa Eugènia que juntament amb la gent gran van treballar en els horts urbans que hi ha instal·lats als espais exteriors del centre.

El punt estrella de la setmana, però, va ser la visita del xef Quim Casellas, del restaurant Casamar, que té una extrella Michelin. Per tal de recuperar la cuina de les àvies i el producte de proximitat, el xef va elaborar una recepta d´una fideuada d'una de les residents del centre, Anna Fajula. També va assistir al centre el pastisser Lluís Blanch, qui va elaborar juntament amb els residents de Can Regàs un pastís de poma.
«L´objectiu d´aquesta setmana gastronòmica és reivindicar la cuina de qualitat als centres de la tercera edat. A Can Regàs comptem amb una cuina de qualitat i casolana que elaborem en el mateix centre», apunta el gerent del centre, Josep Maria Vasquez.

Musicoteràpia
La músicoteràpia és una de les eines amb les quals treballa el Centre Residencial Gerunda, situat a Girona, convidant a les persones grans a trobar el seu espai personal per gaudir de la música.

És una activitat multitudinària on el fisioterapeuta amb música i a través de consignes i moviments convida els residents a una imitació d´aquests en una sessió d´una hora de forma setmanal.

L´objectiu és estimular l´atenció, la concentració, la reminiscència, la integració grupal. També potenciar la memòria, la mobilitat i el to muscular de les extremitats i fomentar l´expressió i la consciència corporal.

«La gent gran s´ho passa molt bé interpretant diferents temes que després mostren a la resta de residents del centre i als seus familiars», explica Paula Carreras, educadora social del Centre Residencial Gerunda. Aquesta és una de les activitats que té més èxit al centre gironí.

Connexió amb l'exterior
El treball d´aquests centres, però, no es desenvolupa únicament entre les quatre parets de les residències. I és que, una de les activitats que més valora la gent gran és sortir i fer excursions a l´exterior. Ja sigui un volt pel poble, una excursió a la platja o una caminada pel bosc.