Tercera edat
diaridegirona.cat >Tercera edat>

El poder terapèutic de la música

El poder terapèutic de la música

Ajuda a concentrar-se, a treballar millor i a superar moments d'angoixa, de tristesa o de solitud

19-05-2017TuentiMeneame
La música motiva els més grans a moure´s i a realitzar activitats
La música motiva els més grans a moure´s i a realitzar activitats. DdG.

DDG | GIRONA La música és un sistema de comunicació universal que s´utilitza des de les primers civilitzacions per expressar i transmetre emocions. Ajuda a concentrar-se, a treballar millor i a superar moments d´angoixa o de tristesa. És per aquest motiu que cada vegada s´utilitza més la música com a eina terapèutica en múltiples malalties. Per què no aprofitar aquest poder terapèutic per tenir cura de les persones grans?

Moltes residències han incorporat en el seu programa d´activitats la música per ajudar a motivar les persones grans perquè es moguin una mica i per calmar els estats d´angoixa de les persones més dependents.

Aquesta tècnica també la poden utilitzar aquelles persones que conviuen amb una persona gran. Des de l´Institut de Religioses de Sant Josep de Girona aporten alguns consells a tenir en compte.

El primer és investigar si la persona tocava un instrument. Si és així, una bona teràpia és intentar que el torni a tocar recuperant el seu vell instrument o comprant-ne un de segona mà. Des de l´Institut, a més, aconsellen acompanyar la persona gran, cantant amb ella o tocant un instrument. La música pot crear un lligam molt especial.

Si a la persona li agradava la música però no era músic, es pot preguntar-li quina era la seva música preferida (estil, músics, cançons). Amb poc temps, es pot preparar un MP3 que sigui fàcil d´utilitzar amb els seus temes preferits ja car­regats.

A més, per Internet també es poden trobar canals de ràdio que emeten tot el dia un tipus de música determinat. Per exemple: a kope.es hi ha canals de música per a cada dècada: anys 30, anys 40, anys 50, anys 60, anys 70? En aquest cas, gran part de la música és en anglès. Però també es pot trobar música en espanyol a la xarxa. Per exemple, a Youtube, es pot buscar «música en espanyol anys 50» i segur que es troba algun recull que agradi als més grans.

També, a Yes FM es poden trobar diversos canals de música filtrant per la temàtica «Records», com ara: «El millor de la cobla», «Els meravellosos 60», «Boleros eterns» o «Grups espanyols dels 60».

Una música per a cada situació
Des del web Atenció a la Gent Gran de l´Institut de Religioses de Sant Josep de Girona, han elaborat un seguit de recomanacions de l´estil musical ideal per a cada ocasió.

Si es vol millorar l´estat d´ànim de la persona gran, les cançons especials per a cada persona seran les que tindran més poder per despertar el seu interès i atenció. Les cançons populars a la seva joventut i les seves músiques preferides poden ajudar a millorar el seu estat d´ànim i facilitar les activitats diàries com la higiene o vestir-se, que de vegades poden esdevenir problemàtiques.

La música swing i la salsa, o la música pop dels anys de joventut sovint inspiren el ball i el moviment en les persones que pateixen demència, motivant-los a realitzar l´exercici físic que tant necessiten.

La música clàssica suau, les cançons de bressol o una música instrumental de fons poc rítmica redueixen l´agitació i l´ansietat. També pot ser recomanable canalitzar aquesta agitació en una activitat rítmica com ara cantar, picar de mans o de peus, o fer servir instruments de percussió.

Per crear una sensació de confort i seguretat, així com per afavorir la participació, poden ser molt útils les cançons populars amb lletres fàcils de recordar que molts vam aprendre de petits.